Naslovnica ILIJAŠ Napreduju radovi na izgradnji puta i potpornih zidova u naselju Vratuša

Napreduju radovi na izgradnji puta i potpornih zidova u naselju Vratuša

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Napreduju radovi na izgradnji puta u naselju Vratuša, u mjesnoj zajednici Podlugovi. Riječ je o lokalnom putu koji povezuje dvije vrlo naseljene mjesne zajednice i koji može biti alternativni u odnosu na regionalnu cestu. Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su zajednički iz budžeta Općine Ilijaš i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo u iznosu od 725.400 KM. Riječ je o dionici dugoj 920 metara i širine 5,5 m.

Do sada je završeno skidanje starog asfalta i nasipa, dovoz novog nasipa i valjanje, ugradnja obostranih ivičnjaka i asfaltiranje prve dionice puta u dužini 400 metara. Preostalo je da se asfaltira kompletna dionica puta u dva sloja i saobraćajna signalizacija. Izvođač radova je firma “Oxa” d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Završetak radova očekuje se u narednih 30 do 45 dana.

“Treba naglasiti da na ovom projektu Direkcija za puteve KS učestvuje sa vrlo značajnim sredstvima u iznosu od 600.000 KM, a preostali iznos finansira Općina Ilijaš. Ranije je na ovom području završen projekat izgradnje fekalne i oborinske kanalizacije. Ukupna vrijednost tog projekta je 351.846 KM. Ovaj projekat će u konačnici biti jedan od najvećih projekata na području općine Ilijaš u posljednjih nekoliko godina, kako po obimu radova tako i po visini uloženih sredstava”, rekao je Emir Porča, šef odsjeka za saobraćaj Općine Ilijaš.

Osim rekonstrukcije puta dogovorena je i izgradnja potpornih zidova. Cesta se nalazi u zakošenom terenu i bilo je neophodno da se izgrade potporni zidovi sa gornje strane puta. Ukupna dužina potpornih zidova je oko 500 metara. Vrijednost ovog projekta je 227.565 KM, a investitor je Općina Ilijaš. Izvođač radova na izgradnji potpornih zidova je “Ado Trans” d.o.o. Visoko, a nadzor vrši “Smajić inženjering” d.o.o. Goražde.

Alen Alić, koji živi 19 godina u naselju Vratuša sa suprugom, dvoje djece i majkom, kaže kako će ovaj put mnogo znači mještanima naselja Vratuša, ali isto tako i stanovnicima Mrakova i okolnih naselja, kao i Breze i Podlugova. “U slučaju velikih gužvi na pruzi ili regionalnoj cesti ovo je alternativni pravac. Vrlo kvalitetno se gradi, ranije je već urađena kanalizaciona mreža, a sada se izvode radovi na asfaltiranju saobraćajnice i izradi potpornih zidova”, rekao je Alić.