Naslovnica BIH Na listama više od 26.000 kandidata za lokalne izbore 6. oktobra

Na listama više od 26.000 kandidata za lokalne izbore 6. oktobra

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kandidatske liste za učešće na Lokalnim izborima 2024, koji će biti održani 6. oktobra, predalo je 168 političkih subjekata. Na ovim kandidatskim listama je 26.124 kandidata.

Istovremeno, liste nije dostavilo pet političkih subjekata, saopćila je danas Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, nakon što je jučer u 16 sati istekao rok za predaju kandidatskih listi. 

“Do navedenog roka od 173 politička subjekta koji su imali mogućnost podnošenja kandidatskih listi putem aplikacije, 168 je dostavilo kandidatske liste na propisan način, dok pet političkih subjekata nije dostavilo liste. To su: Pokret za Bijeljinu, SDS Semberija, Pokret za Višegrad, Stranka Život i HSP BiH- HKDU Hrast”, naveli su iz CIK-a, dodavši da je kroz  aplikaciju uneseno 26.124 kandidata.

“Tačan broj dostavljenih kandidatskih listi i kandidata bit će poznat nakon njihove obrade. Centralna izborna komisija BiH izvršit će provjere i ovjeriti kandidatske liste i kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nakon čega će do 22. augusta ovjerene kandidatske liste objaviti u službenim glasilima, medijima i internet stranici www.izbori.ba”, saopćili su iz CIK-a.

Napomenuli su da je prvi put u potpunosti digitaliziran proces podnošenja prijava za ovjeru političkih subjekata kao i kandidatskih listi, te da CIK poziva političke subjekte da im dostave sugestije za unapređenje aplikacija.