Naslovnica BIH N1: Selo nadomak Visokog bez vodovoda i u 21. vijeku

N1: Selo nadomak Visokog bez vodovoda i u 21. vijeku

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Još uvijek postoje mjesta u BiH u kojima nema osnovnih uslova za život, uprkos tome što je 21. vijek. Tako u naselju Muhašinovići, opština Visoko, nema ni vode, niti ulične rasvjete. S obzirom da nadležni ne odgovaraju na apele, mještani se snalaze kako znaju i umiju.

Autor: Dragica Gajić, n1info.ba

Česme u naselju Muhašinovići ostale bi suve, da mještani nisu prešli na tradicionalan način nabavke vode. Iskopavanje bunara i pronalazak vode. Ipak, sramotno je to što se, navodi Đemal Zubčević, skoro tri decenije nakon rata nisu pomjerili ni pedalj naprijed.

“30 godina poslije rata nemamo vodovod ovdje. Prekinut je u ratu, uništen je gore negdje gdje je aerodrom, ili na nekom drugom mjestu, ali evo 30 godina poslije rata mi nemamo vode. Svaka ovdje kuća ima vodu, jer sami izvlačimo vodu iz nekih bunara, to je veoma teško. Neki dan kad je nestalo struje, mi smo svi ostali bez vode. Bez struje mi nemamo vode. Idemo tamo do one česme, prošli ste tu, odatle uzimamo vodu za piće“, priča Zubčević.

Da im ne bi propala sva dobra, poljoprivrednici pronalaze različite načine za navodnjavanje. Isnaf Kumbara prikolicom dovozi vodu u velikom buretu i tako spašava svoje voće i povrće.

“Ja imam tu baštu, krompir, kupus, paprike, paradajz, nemam prilike da navodnjavam odatle, nemam gradske vode. U predgrađu sam grada, 2 i po kilometra, nažalost rade se neka sela odakle su svi iselili, sad se ta sela rade, da li je to pred izbore. Mi smo ovdje broj jedan po pregrađima, ali smo izostavljeni isto da smo kraj svijeta. Da imam gradsku vodu platio bih kao svaki građanin, koliko kubika potrošim toliko bih platio, ovako kao da živim na Divljem zapadu, a ne u predgrađu dva i po kilometra“, kaže ovaj mještanin.

No, nije nedostatak vode jedini problem. Putevi se ne održavaju, kažu mještani, a nema ni ulične rasvjete. Ana Kajić, koja više od 5 decenija živi u ovom mjestu, kaže da je bilo naznaka da će i njena ulica biti osvijetljena, ali ubrzo se i ta nada ugasila.

“Nedavno su pokrenuli, počeli mećati stubove za rasvjetu, kod mene bio stub u njivi i ovdje na ćošku, nedavno su i to pokupili. Na cesti kao da si u šumi, pa ja. Još kad naiđe cestom kakva bagra, vrište, pjevaju, nema šta, nije ti prijatno normalno“, požalila se Kajić.

Prema riječima nadležnih, uskoro bi trebalo da se riješi problem ulične rasvjete, a kada je riječ o vodi dodaju da je u proteklom periodu izgrađen rezervoar Dubrave u koji je uloženo oko pola miliona maraka, te je realizovano preko 95% priključaka.

Obzirom na specifičnost terena na jednom manjem potezu između autoceste i regionalnog puta, JKP Visoko je uradilo projektno rješenje i pokrenulo postupak za dobijanje neophodnih dozvola. Trenutno se rješavaju imovinsko-pravni odnosi. Nakon rješavanja svih imovinsko-pravnih odnosa izdat će se građevinska dozvola i nadležno komunalno preduzeće će krenuti s radovima kako bi i ovaj krak bio u potpunosti riješen.

Zbog dugogodišnjih problema, mještani Muhašinovići navode da se osjećaju kao da su poptuno izolovani od opštine. Iako su udaljeni samo 2,5 kilometra od centra Visokog.

Prilog možete pogledati OVDJE.

Visoko.co.ba/N1