Naslovnica +OSTALO Muslimani u petak obilježavaju dan ašure

Muslimani u petak obilježavaju dan ašure

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Muslimani u petak 23. oktobra obilježavaju dan ašure, sjećanje na Božije vjerovjesnike, važne historijske datume. Ovo je prilika kada se muslimani u svijetu sjećaju teških trenutaka koje su vjerovjesnici imali tokom svog života, ali i milosti Uzvišenog Boga koji im je pomagao u najtežim trenucima širenja Božije riječi.

Kako napraviti ašuru, jelo koje simbolizira zajedništvo i raznovrsnost (RECEPT)

Prema islamskom kalendaru, ašure se obilježava deseti dan mjeseca muharrema. Na taj dan muslimani poste, pojačavaju molitve Bogu, a vjernici na ovaj dan siromahe daruju više nego ranije.

U muslimanskim kućama se na ovaj dan pravi specifično jelo istog naziva.

Simbolika ašure uglavnom se vezuje uz poslanika Nuha i riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa. Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali hranu koja im je preostala i sve to nesebično podijelili između sebe. Parola ovogodišnje podjele ašure glasi Svi smo mi na istom brodu.

Danas, simbolika ašure i broda predstavlja spajanje i zbližavanje ljudi različitih uvjerenja.

Običaj je da se u ašuru stavi od sedam do 77 slatkih i slanih namirnica, prema vlastitom izboru, ali broj treba biti neparan i važno je da se ašura podijeli komšijama i rodbini. U tom smislu ašura podsjeća na obnovu razorenog društva i njegovo ponovno rađanje.