Naslovnica FOTO Mladi Crvenog križa Ilijaš obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Mladi Crvenog križa Ilijaš obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se obilježava svake godine 1. decembra. Ovaj dan obilježava početak godišnje kampanje koja ima za cilj da se dobije podrška javnosti i razviju programi za prevenciju širenja HIV infekcije, kao i da se obezbjedi edukacija i promoviše podizanje svijesti o problemima u vezi sa HIV/AIDS-om.

Ovaj dan je prvi put obilježavan 1988. godine, nakon održavanja svjetskog samita ministara zdravlja, sa kojeg je upućen poziv za duhom socijalne tolerancije i unaprijenenja razmjene informacija o HIV/AIDS-u.

1

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a je posvećen jačanju globalnih napora suočavanja sa izazovima AIDS pandemije.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, mladi volonteri Crvenog križa Ilijaš održali su četiri edukativne prezentacije u srednjoj i osnovim školama na području općine Ilijaš.

Nakon uspješno održanih prezentacija, volonteri su na platou KSC-a Ilijaš na simboličan način velikim plakatima i edukativnim materijalima pokušali utjecati na građane i uputiti ih kako se zaštiti i zaustaviti širenje HIV-a.

 

3

-“Zadovoljni smo zainteresovanošću naših građana, ali uglavnom su omladina i učenici ti koji su nam danas prilazili i koji su zainteresovani, dok stariji ljudi ne posvećuju pozornost tome”, kažu iz Crvenog križa Ilijaš.

Također, mladi Crvenog križa Ilijaš su građanima Ilijaša dijelili edukativni materijal te slučajnim prolaznicima kačili crvene trakice na njihovu odjeću jer je to jedan od načina solidarisanja sa oboljelim od AIDS-a.