Naslovnica ILIJAŠ Ministar Osmanović i načelnik Fazlić potpisali Sporazum kojim se obezbjeđuje smještaj za...

Ministar Osmanović i načelnik Fazlić potpisali Sporazum kojim se obezbjeđuje smještaj za pripadnike braniteljske populacije

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ministar za boračka Kantona Sarajevo Omer Osmanović i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su danas Sporazum o rješavanju stambenog pitanja osoba iz branilačke populacije, putem njihovog privremenog smještaja u stambene jedinice kojima raspolaže ova općina. Stanovi će prethodno biti sanirani zajedničkim sredstvima Ministarstva i Općine.

S obzirom na ukazanu potrebu i zajednički interes, ministar Osmanović je s načelnicima općina KS obavio bilateralne razgovore o temi rješavanja stambenih potreba osoba iz branilačke populacije, u vidu njihovog privremenog smještaja u stambene jedinice u vlasništvu općina. Općine su takođe pismeno obaviještene o potencijalnoj saradnji.

Ministar Osmanović se ovom prilikom zahvalio na dugotrajnoj i dobroj saradnji s Općinom Ilijaš.

”Kada su u pitanju projekti koji se tiču braniteljske populacije, kako stambeni, tako i oni koji njeguju kulturu sjećanja, moram istaći da Općina Ilijaš na čelu s općinskim načelnikom Akifom Fazlićem već izvjestan vremenski period daje punu podršku svim inicijativama koje uputimo. Danas smo potpisali sporazum, koji predstavlja samo početak navedenog projekta, obzirom da ćemo u narednom periodu izdvojiti dodatna sredstva za sanaciju stambenih prostora. Zahvaljujem se načelniku Fazliću, koji je prepoznao važnost ovog projekta, i stavio na raspolaganje općinske kapacitete”, kazao je ministar Osmanović.

Općina Ilijaš i Ministarstvo za boračka pitanja za navedeni projekt izdvojit će ukupno 50.000 KM, u omjeru 50:50 posto, za sanaciju postojećih stambenih objekata u Ilijašu.

”Sretan sam što možemo aktivno i zajednički da se uključimo u rješavanje ove problematike, te se nadam da ćemo u što skorije vrijeme i realizovati navedeni projekt. Prioritet su nam svakako lica iz braniteljske populacije, koja nemaju riješeno stambeno pitanje, kojima ćemo dodijeliti stan u zakupu, u skladu sa zakonskim procedurama. Saradnja s Ministarstvom, na čelu sa ministrom Osmanovićem, nastavlja se i u narednoj godini, a podrška ovakvim projektima s naše strane je neupitna”, istakao je načelnik Fazlić.

U cilju stambenog zbrinjavanja braniteljske populacije, potpisivanje sporazuma će biti nastavljeno i s ostalim općinama u Kantonu Sarajevo.

Isti sporazum Ministarstvo je zaključilo s Općinom Stari Grad prije nekoliko dana.

vlada.ks.gov.ba