Naslovnica BIH Meteorolozi objavili prognozu do 12. jula: Do kad će trajati kišno vrijeme,...

Meteorolozi objavili prognozu do 12. jula: Do kad će trajati kišno vrijeme, a kad stiže 40 stepeni?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu za period od naredne dvije sedmice, do 12. jula ove godine.

Prema ovoj progmozi, do kraja mjeseca u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilnije vrijeme. Na krajnjem sjeveroistoku, danas, 28. juna, mogući su povremeni i kratkotrajni pljuskovi. Za vikend stabilno, uz duže sunčane periode i natprosječno visoke vrijednosti temperatura zraka.

Od 2. do 4. jula postoje izgledi za slabije i povremene pljuskovite padavine, posebno u centralnim, sjevernim, sjeveroistočnim i istočnim predjelima zemlje. Od 4. jula do kraja prognoznog perioda u našoj zemlji očekuje se stabilno, sunčano i toplo vrijeme.

Do 6. jula, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretaće se od 15 do 20, u Hercegovini od 17 do 22 °C, danju u Bosni i Hercegovini od 30 do 35 °C.

Više vrijednosti temperatura zraka očekuje se od 7. jula sa minimalnim temperaturama od 19 do 24 u Bosni, u Hercegovini od 21 do 26 °C i maksimalnim širom zemlje od 33 do 38 °C, a na krajnjem jugu i do 40 °C.