Naslovnica BIH Mehmedagić Osman i Ranko Debevec će novogodišnje praznike provesti u pritvoru u...

Mehmedagić Osman i Ranko Debevec će novogodišnje praznike provesti u pritvoru u Vojkovićima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši šef OSA-e Osman Mehmedagić nalaze se u pritvoru državnog zatvora u Vojkovićima.

Riječ je o modernom kompleksu, koji je otvoren u junu 2020. godine, čija je vrijednost radova iznosila 80 miliona KM.

Inače, radi se o jednom od najsigurnijih zatvorskih ustanova u regiji u kojoj će kaznu služiti prijestupnici koji su počinili najteža krivična djela.

Riječ je o zatvoru u kojem se nalaze osuđenici za najteža krivična djela, među kojima su i ratni zločini. U Vojkovićima se nalazi, između ostalih, Zijad Turković, Mevlid Jašarević, ali i narkobosovi Milan Matković i Mladen Samardžija te brojni kriminalci koje je otkrila Sky aplikacija.

Interesantno je da je mnoge od njih u zatvor smjestio baš Ranko Debevec, no treba naglasiti da se pritvorska jedinica nalazi odvojeno od ostatka osuđenika.

Sama unutrašnjost zatvora, kako smo ranije objavljivali, ima luksuzniji smještaj s najmodernijom kuhinjom, udobnim sobama, najmodernijom stomatološkom ordinacijom, salom za rekreaciju, fitnes i „ljubavnom sobom“.

No, iako je sam smještaj dobar, zatvorenici su se često žalili na uslove u zatvoru.

Oni su 2021. godine slali više pisama nadležnima, gdje navode da su entitetskim zatvorima uslovi bili hotelski u odnosu na ove.

“Hrana je jednolična, količinski su male porcije, strašno je neukusna. U otprilike 70 posto slučajeva porcije se vrate s odjela jer se hrana ne može jesti i ostane netaknuta. Svaka dva do tri dana dolazi isto jelo. Kobasice stavljaju u svaki obrok koji dolazi”, naveli su, između ostalog, zatvorenici te dodali da je cijena gotovo 90 posto artikala u kantini i do tri puta skuplja nego u maloprodajnim objektima izvan zatvora.

Tako su i početkom ove godine stupili u štrajk glađu, a narkobos Milan Matković je sebi načinio povrede tako što je zašio usta.