Naslovnica BIH Lijepe vijesti: Izdvojeno 100.000 KM za najbolje studentice i studente u FBiH

Lijepe vijesti: Izdvojeno 100.000 KM za najbolje studentice i studente u FBiH

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je saopćilo da će i ove godine nagraditi najbolje studentice i studente u Federaciji Bosne i Hercegovine. Za ove jednokratne novčane podrške osigurano je skoro 100.000 KM.  

Za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2022/2023. godini bit će nagrađena 74 studenta, koje su nominirali fakulteti u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar i Sveučilište u Mostaru.

Prema kriterijima koje je utvrdilo i objavilo Ministarstvo, riječ je o najboljim studentima završne godine I ciklusa studija, odnosno integriranih studija, koji su imali najbolji prosjek ocjena, od 10 ili blizu 10, odnosno pet ili blizu pet, u prošloj akademskoj godini.

Također, navodi se u saopćenju Ministarstva, u okviru finansiranja osnovnog i proširenog studentskog standarda bit će, kao i ranijih godina, podržani i studenti sa invaliditetom, te studenti romske nacionalnosti. Pored toga, kontinuirano se subvencionira smještaj i ishrana za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10, kao i iz Republike Srpske.

S ciljem poboljšanja proširenog studentskog standarda ove godine podržane su i studentske organizacije visokoškolskih javnih ustanova u FBiH u realizaciji domaćih i međunarodnih studentskih projekata, te studentskih razmjena i praksi, ali i javne visokoškolske ustanove u Federaciji BiH s projektima od značaja za implementaciju Bolonjskog procesa.

Ova podrška reformi visokog obrazovanja u Federaciji BiH je namijenjena za projekte osiguranja kvalitete studijskih programa na I i II ciklusu studija, te za projekte povezivanja s potrebama tržišta rada za studijske programe I i II ciklusa studija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(radiosarajevo.ba)