Naslovnica ILIJAŠ KUD Ilijaš: Naš najveći uspjeh u radu je brojnost mladih članova koji...

KUD Ilijaš: Naš najveći uspjeh u radu je brojnost mladih članova koji će prenositi tradiciju i običaje

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Pri kraju je još jedna kalendarska godina i tradicionalno se u Kulturno-umjetničkom društvu Ilijaš završava igrom i pjesmom. Tako je bilo i večeras u prepunoj Kino sali Ilijaš gdje su posjetitelji imali priliku vidjeti sjajne koregorafije koje su izveli članovi KUD Ilijaš ali i prijatelji iz drugih gradova. O godišnjem koncertu, za Radio Ilijaš, govorila je Selma Bešlija predsjednica Kulturno-umjetničkog društva “Ilijaš”.

„Ovo je naš tradicionalni godišnji koncert. To je naša završnica kojom obilježimo kraj kalendarske godine onim što smo radili u prethodnom periodu. Učestovalo je šezdeset članova naše tri sekcije. Naši najmlađi predstavili su se sa dvije koreografije, srednja grupa također sa dvije koreografije te naš izvođački ansambl. Pored članova našeg KUD-a, ugostili smo još pet društava koji nam dolaze iz Fojnice, Dobošnice, Tarčina, Breze i Kladnja. U zabavnom djelu programa nastupio je pjevač Elmir Smailhodžić uz pratnju harmonike Eldina Ikalovića. Naš najveći uspjeh u radu je broj mladih u KUD-u Ilijaš. Brojimo oko 100 članova. Smatram da su mališani koji čuvaju tradiciju i prenose običaje najvažniji dio priče Kulturno-umjetničkog društva Ilijaš. Ovu priču gradi vrijedan tim ljudi i neizmjerno sam zahvalna na tome. Želim se posebno zahvaliti direktoru JU KSC i Radio Ilijaš Nerminu Hodžiću,  općinskom načelniku Akifu Fazliću, pomoćnici načelnika Sanji Zagorac-Jozić i službenici u Općini Ilijaš Salkuni Salihović koji su uvijek tu da nam pomognu. Također, zahvala pripada i našem koreografu Samiru ali i cijelom vrijednom timu“, kazala je Bešlija.

Nermin Hodžić, direktor JU KSC i Radio Ilijaš čestitao je Kulturno-umjetničkom društvu na organizaciji još jednog sjajnog koncerta te ukazao na vrijednost naše kulture i tradicije.

„Čestitam KUD-u Ilijaš na čelu sa predsjednicom Bešlija. Hvala vam što ste uljepšali ovu tmurnu subotu. Čuvajmo ovaj lijepi ćilim koji simbolizira ono što mi svi zajedno jesmo. Svaki put kada ovaj fenomen dobije masovnost i identificiranje sa velikim brojem ljudi, prerasta u tradiciju. A tradicija u univerzalnu vrijednost čovječanstva. Bosna i njen bosanski ćilim sa svim svojim elementima – niti bez jednog Bosna nije Bosna. Uprkos svim pepelima koj se nanose i talože na naše vrijednosti, one će uvijek kao žar iz tog pepela naći svoj put do ljudskih srca“, kazao je direktor Hodžić.

Predsjednica Selma Bešlija istakla je da su vrata Kulturno-umjetničkog društva Ilijaš uvijek otvorena za nove članove. Ukoliko želite i vi biti prenositelji tradicionalnih igara, običaja, družiti se i putovati, pridružite se sjajnoj ekipi Ilijaškog kulturno-umjetničkog društva.

Radio Ilijaš