Naslovnica BIH KS predvodi digitalizaciju zdravstvenog sistema: Uskoro brže i kvalitetnije usluge

KS predvodi digitalizaciju zdravstvenog sistema: Uskoro brže i kvalitetnije usluge

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

“Kanton Sarajevo predvodnik je u digitalizaciji i modernizaciji zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini”, poručio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, na nedavnom sastanku čija je glavna tema bila digitalizacija u KS, posebno u oblasti zdravstva.

Prema riječima premijera Uka, ZZO KS prvi jeimplementirao E-uputnicu, čime je smanjena upotreba papirnih uputnica i ubrzan proces upućivanja pacijenata na specijalističke pregledei dijagnostičke procedure.

“Ovo je veliki korak ka smanjenju administrativnog opterećenja i modernizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu”, rekao je premijer Uk.

Na sastanku se razgovaralo o E-portalu, na čijoj se izradi intenzivno radi. Pružaće brojne prednosti pacijentima, istovremeno kreirajući bolje i kvalitetnije uslove rada zdravstvenim radnicima. Pristup zdravstvenim informacijama, potrebnim terapijama i zakazivanju pregleda će biti lakši, bez potrebe za dolazak u zdravstvene ustanove.

ZZO KS radi na implementaciji centralnog zdravstvenog kartona pacijenta, koji će objediniti sve medicinske podatke o pacijentu na jednom mjestu. Uvid u zdravstvenu dokumentaciju biće transparentniji čime će građani lakše moći aktivno učestvovati u procesu liječenja. Platforma će koristi napredne sigurnosne protokole za zaštitu osjetljivih medicinskih podataka čime će biti garantovana sigurnost zdravstvenih informacija građana Kantona Sarajevo.

Podsjetimo da je početkom marta ove godine, Skupština Kantona Sarajevo prihvatila inicijativu da se, prvi put nakon 24 godine, ukinu plaćanja troškova liječenja za preko 50 usluga. Kućne posjete doktora medicine na zahtjev osiguranog lica, ultrazvuk, ergometrija, holter monitoring,spirometrija, elektroencefalografija (EEG) – samo su neki od pregleda koje zdravstveni osiguranici Kantona Sarajevo više ne plaćaju.

“Troškove participacije će snositi Zavod umjesto građana Kantona Sarajevo, što će značajno olakšati njihovu situaciju, posebno u današnjim teškim ekonomskim okolnostima”, zaključio je premijer Uk.