Naslovnica +OSTALO Kruna srednjoškolskog obrazovanja: Koliko košta priprema i proslava mature?

Kruna srednjoškolskog obrazovanja: Koliko košta priprema i proslava mature?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kruna srednjoškolskog obrazovanja za većinu tinejdžerki i tinejdžera je svečana maturska noć. Četverogodišnje obrazovanje, mukotrpan rad i brojne nedaće s kojim se srednjoškolci susreću, nekako se zaborave upravo proslavom ove noći.

S obzirom na to da je mjesec maj vrijeme kada se održava svečana proslava svih srednjoškolskih matura u Sarajevu, istražili smo koliko je potrebno  jednoj maturantici da se pripremi za proslavu.

Maturantica jedne sarajevske srednje škole Amina Šurković govorila je za Radiosarajevo.ba, te je na početku kazala da mature u osnovnoj školi nije bila svjesna jer su godine utjecale na to.

“Dok sam bila mlađa, baš u vrijeme tzv. male mature, starija sestra i mama su me spremale, međutim kada sam došla u srednju školu, te kako se približavala matura, bila  sam sve više i više uzbuđena”, kaže Amina.

Većina maturantica voli sama izabrati haljinu, pripremiti odgovarajuće cipele, šminku, frizuru i sve ostalo, a takva je i naša sagovornica.

“Sama sam birala koja će to biti haljina, jer, iskreno, mišljenje sam promijenila najmanje deset puta – da li će to biti duga ili kratka haljina i ostale sitnice koje su meni bile bitne. Za mene je, to moram kazati, definitivno proslava i kruna srednjoškolskog obrazovanja, jer sam vrijedno radila i borila se da dođem do te noći koja i obilježava kraj mog školovanja. Posljednjih mjesec dana matura mi je bila u prvom planu. Naravno sve sam to radila uz pomoć svoje sestre, najveće podrške i svojih drugarica”, ističe ova maturantica.

Proslavu ne mogu svi priuštiti

Proslava matura u Sarajevu nije kao nekada. Nažalost živimo u periodu kada ne mogu svi priuštiti sebi proslavu maturu, ne mogu svi doći i proslaviti ovu za njih važnu noć u životu. I Amina je sličnog mišljenja, te dodaje da je ona, zahvaljujući svojim roditeljima, to ostvarila.

“Hvala Bogu i mojim roditeljima, ja sam to uspjela. Kupila sam sve što mi je potrebno i za naše standarde možda sam i previše potrošila, ali svojim roditeljima ću vratiti to na najbolji mogući način – daljnim uspješnim školovanjem i uspješnim odrastanjem. I sama sam svjedok te tužne istine jer djevojka iz mog razreda nije došla na proslavu zbog teške novčane situacije. Moja proslava mature koštala je oko 400 KM”, govori Amina za kraj razgovora.

MaturaAmina Šurković

Cijena i ponuda haljina u Sarajevu

Djevojke koje još uvijek nisu imale proslavu mature, svoju haljinu, cipele i nakit mogu pronaći u sarajevskim prodavnicama po ne baš povoljnim cijenama za svačiji džep. Maturantice haljine mogu kupiti po prosječnoj cijeni od 100 do 500 KM, cipele od 50 do 200 KM, šminka za svečanu priliku košta od 50 do 70 KM, a frizura do 50 KM.

Prodavačica iz jedne sarajevske radnje s maturantskim haljinama ističe kako je već uveliko počela prodaja haljina, a da se djevojke posljednje dvije godine više odlučuju za dugu haljinu.

“Radi se o pastelnim bojama i maturantice su jako zadovoljne onim što smo ove godine pripremili za njih. Do sada nismo imali nekih izričitih želja za šivenjem i krojenjem, s obzirom na to da se i tim bavimo, većinom je zadovoljavajuća ponuda”, kaže naša sagovornica.

Svim maturanticama čestitamo sretan završetak srednjoškolskog obrazovanja.