Naslovnica FOTO Kompanija “Prevent FAD” ulaže 40 milion KM u ilijašku Željezaru

Kompanija “Prevent FAD” ulaže 40 milion KM u ilijašku Željezaru

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nekadašnji gigant u metaloprerađivačkoj industriji, Željezara i livnica u Ilijašu, diže se iz pepela i u trećem kvartalu naredne godine počinje s proizvodnjom sivog liva, već su dogovoreni  milionski poslovi, a radit će se za evropsko tržište.

FOTO GALERIJA

DSC_0478

Instaliranje opreme

Kompanija „Prevent FAD“, kao lider u metalopreradi, nakon što je postala većinski vlasnik Željezare u Ilijašu, ulaže u ponovno oživljavanje ovog giganta čak 40 miliona maraka, čime će biti otvoren prostor za radna mjesta za najmanje 200 ljudi, s tendencijom povećanja broja radnih mjesta kako se proizvodnja bude širila.

DSC_0483

Danas je ekipa portala ILIJAS.info bila u posjeti ilijaškoj Željezari gdje smo se uvjerili da se počelo s projektiranjem i dizajnom nove livnice te rekonstrukcijom proizvodnih hala, instaliranjem opreme i osposobljavanjem stručnog kadra.

U halama koje su do sada djelimično rekonstruirane već je smještena oprema dovezena s dvadeset šlepera. Željezara se polako budi. Brojni strojevi već su postavljeni, radi se užurbano u tri smjene, da bi bili ispoštovani rokovi. Domaće firme rekonstruiraju hale koje su uništene u agresiji na BiH.

Jačanje tržišta

Ćazim Hamzić, član Uprave „Preventa BH“, kazao je da „Prevent FAD“ danas koristi više od 40.000 tona sivog liva iz inozemstva. Sada će se veliki dio proizvoditi u BiH, a novac će ostajati u našoj državi.

DSC_0489

– Ovom investicijom pokrit će se dio potreba „Preventa FAD“, što će znatno doprinijeti smanjenju vanjskotrgovinskog deficita BiH, a istovremeno stvoriti preduslove za jačanje tržišta sekundarnih metala – rekao je Hamzić.

DSC_0499

Kako nam je rečeno iz ove kompanije, cilj je uposliti novi kadar, s odgovarajućom stručnom spremom, dok će bivši radnici Željezare ostati uposleni dok ne steknu uvjete za penziju.

Sve fotografije pogledajte na našoj facebook stranici.

 Autor: Trako E.