Naslovnica BIH Ko stoji iza najljepše mašne u Sarajevu: Prioritet očuvanje historijskog naslijeđa

Ko stoji iza najljepše mašne u Sarajevu: Prioritet očuvanje historijskog naslijeđa

(Foto: T. S./Klix.ba)
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
Prije dvije godine završena je restauracija historijskog spomenika u vlasništvu kompanije The Place Sarajevo, a koju su oni, u skladu sa zimskim ambijentom, odlučili dodatno ukrasiti velikom mašnom. Ekskluzivno smo zavirili i u unutrašnjost ovog objekta.

Kako ističu, u obnovljenoj zgradi “The Place”, na kojem se nalazi mašna, smješten je prodajni centar za njihov projekt “Park Residence”. U pitanju je prvi takav prodajni centar napravljen na području Bosne i Hercegovine i klijentima pruža novu dimenziju u prezentaciji projekta.

Uz iznenađenje građanima u vidu ovog ukrasa, poručeno je i da baštinjenje tradicije i očuvanje historijskog naslijeđa treba biti prioritet.

Ideja za mašnu nastala je još u početkom oktobra i istu smo prenijeli našoj arhitektici Mersihi Karić koja je sa oduševljenjem, zajedno sa nama krenula u realizaciju. Inače, arhitektica Karić je prvobitno radila na restauraciji samog The Place-a, a ova mašna, po uzoru na one u evropskim metropolama, stigla je tačno dvije godine nakon obnove zgrade.

Najveći izazov je bio naći kompaniju koja će za nas izraditi mašnu a posebno smo ponosi na činjenicu da je cijeli projekat mašne, od ideje, preko proizvodnje do instalacije, u potpunosti BH proizvod.

Cijeli tim je radio na montaži mašne je trajala 24 sata bez prestanka kako bi njena postavka na našem The Place-u bila implementirana do perfekcije. Posebnu zahvalnost iskazujemo ekipi iz EcoKaljić na čelu sa direktorom Ismarom Kaljićem, koji su radili u kontinuitetu i u zaista u ekstremnim uslovima., kazali su iz The Place Sarajevo.

Navode da je za projekte, koji su kombinacija lokalnih i stranih partnera, jako bitno pružiti veliku pažnju estetici, a da naš grad dobije dodatnu vrijednost, što potvrđuju projektima u realizaciji.

Ova građevina, koju je projektovao Karl Paržik, i koja je nekada imala ulogu upravne zgrade Električne centrale, jednog od najznačajnijih industrijskih postrojenja izgrađenih tokom austrougarske vladavine u BiH, i danas je jedan od važnih dijelova kulturne baštine Sarajeva.

Kao takva, odgovornost da se očuva njena historija, kao i odradi sama arhitektonska restauracija, bila je ogromna, a upravo to bio je glavni motiv ove kompanije – način da glavnom gradu BiH vrate sjaj prošlosti i sačuvaju jedan dio naslijeđa za budućnost.

(klix.ba)