Naslovnica BIH Ko će sve u utrku za poziciju načelnika Srebrenice

Ko će sve u utrku za poziciju načelnika Srebrenice

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Probosanske stranke će na izbore izaći sa četiri liste

Danas je zvanično potvrđeno kako će jedini kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice biti Hamdija Fejzić.

Probosanske stranke će na izbore izaći sa četiri liste.

Kako je potvrdio Alija Tabaković, predsjednik OO SDA Srebrenica. Usuglašena je zajednička lista Stranke demokratske akcije i Stranka za Bosnu i Hercegovinu za Općinsko vijeće, sa njima kao nosiocem.

– Tim potvrđujemo nastavak saradnje SDA i SBiH u Srebrenici – dodao je Tabaković.

Kako Vijesti.ba nezvanično saznaju svoje liste će na izborima u Srebrenici imati i Socijaldemokratska partija i Narod i pravda. Dok će Demokratska fronta i Naprijed imati zajedničku listu.

Podsjetimo, pomenute stranke su ranije podržale Fejzića kao zajedničkog kandidata.

Pored Fejzić kao kandidati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Srebrenici, naći će se još najmanje dvojica kandidata.

Kandidatura nezavisnog kandidata Aleksandra Simića je već potvrđena od strane Centralne izborne komisije.

U SNSD-u Srebrenica već duži period bukti sukob dvije struje, sadašnjeg načelnika Mladena Grujičića i predsjednik SNSD Srebrenica Radomir Pavlović.

Od sedam odbornika ove stranke, četvoricu kontrolira Pavlović, a trojicu Grujičiću.

Grujičić planira da se ponovo kandiduje za poziciju načelnika, dok Pavlović za kandidata predlaže Miloša Vučića.

Kako piše Politički.ba u Banjaluci će se “presjeći” da li Grujičić ili Vučić imaju podršku vrha SNSD-a.

Međutim, kako Vijesti.ba nezvanično saznaju moguće je da centrala SNSD odluči na neko potpuno novo kao kandidata za načelnika.

Podsjetimo u bajramskom intervju za Vijesti.ba glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić je naglasio kako “ovdje politika nije klasična politika”.

– Ovdje je politika život i jednostavno morate biti uključeni u taj politički proces, jer je biti ili ne biti, ili vas ima ili vas nema, jer ovdje nemate neku klasičnu politiku koja bi trebala da bude to neko takmičenje ljudi u političkom smislu, ko ima bolje planove, ko ima bolje rezultate, ko ima bolju viziju, ko želi bolje ovom gradu, pa da vi između tih nekih programa izaberete bolji za vas koji će vašem gradu biti bolji. Ovdje ako dođu na vlast oni koji negiraju genocid potpuno ćete biti blokirani te četiri godine i potpuno će grad biti blokiran što pokazuje ovih osam godina iza nas koliko smo bili u rukama negatora genocida…Mi trenutno ne možemo pobijediti ni sa jednim kandidatom! Simbolično je i veoma važno da mi imamo jednog kandidata i ja sam siguran da ćemo ga imati, težak je to proces i treba razumjeti ljude, i Srebrenica je dio dunjaluka, nismo mi u Džennetu, pa da ovdje neka druga pravila vrijede. Ovo je dunjaluk, interesi, afiniteti, svako ima svoje mišljenje i naravno da treba duže vremena kroz te razgovore, ali će se ipak to svesti na jednog kandidata, to je sigurno. Ali, opet kažem i sa jednim kandidatom mi imamo veoma teške šanse za pobjedu.