Naslovnica +OSTALO Kantonalna uprava civilne zaštite izdala upozorenje zbog najavljenih padavina

Kantonalna uprava civilne zaštite izdala upozorenje zbog najavljenih padavina

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo danas je objavila upozorenje svim pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih i kišnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra koje predstoje u narednim danima.

U narednim danima u BiH očekuje se pogoršanje vremenskih prilika, što će biti praćeno snježnim i kišnim padavinama, niskim temperaturama i vjetrom. Pored toga, istaknuto je kako postoji opasnost od izbijanja prirodnih i drugih nesreća, kao što su poplave i klizišta, javlja Anadolu Agency (AA).

– Sva pravna i fizička lica obavezna su da odmah preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega i niskih temperatura, leda i ledenica, poplava, klizišta i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno-tehničkih sredstava- saopćeno je iz Uprave civilne zaštite KS.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su u izjavi za Anadolu Agency (AA) kazali kako se u narednim danima uglavnom u Hercegovini i zapadnoj Bosni očekuju obilnije kišne padavine, u područjima Livna, Mostara i Trebinja.

– Mi nismo izdali upozorenje, ali će doći do promjene vremena. Od sutra biće više sunčanog vremena prije podne, dok će krajem dana biti kiše u nizinama, a u višim područjima bit će snijega.

U petak u BiH oblačno sa kišom i krajem dana sa snijegom. U subotu također oblačno, u Bosni sa snijegom, a u Hercegovini sa kišom. U noći na nedjelju očekujemo pojačanje vjetra kada će biti oblačno vrijeme uglavnom. Možemo reći da će glavnina padavina biti u petak, i bit će osjetno hladnije u odnosu na prethodne dane – kazali su iz FHMZ-a.