Naslovnica +OSTALO Kako održavati automobil tokom zime

Kako održavati automobil tokom zime

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nakon blagog početka zime, pred nama su prvi pravi minusi.

Kako bi vaš ljubimac na četiri točka uspješno preživio i ovu zimu, Autoškola “Velić” Ilijaš vam donosi nekoliko savjeta kako ga pravilno održavati tokom zime.

Maknite lišće iz auta

Ukoliko ste parkirali ispod stabla i lišće vam je palo po autu, maknite ga. Zaostalo lišće, naime, zadržava vodu i time potiče koroziju.

Zimske gume

Zimske gume imaju dublje brazde koje sprečavaju proklizavanje na snijegu, ali i napravljene su od posebnih materijala koji prijanjaju na površinu i manje se kližu od ljetnih guma. Vožnja na ljetnim gumama u zimskim mjesecima vrlo je opasna, stoga, ukoliko već niste, vrijeme je da nabavite zimske gume.

Provjerite brisače

Gume na brisačima imaju vijek trajanja od otprilike godinu dana, pa ukoliko su na vašem automobilu dotrajale, vrijeme je da ih zamijenite. Snijeg i led nisu za iskušavanje starih brisača.

Provjerite akumulator

Akumulator u zimskom razdoblju mnogo više radi i mnogo se više troši, osobito ako svoj automobil parkirate vani. Provjera ispravnosti akumulatora obično ne košta mnogo, a neki će vam automehaničari to učiniti i besplatno.

Antifriz

Prvo na što mnogi ljudi pomisle kad dođe zima jeste upravo antifriz. Međutim, novijim automobilima on zapravo i ne treba, jer već imaju tekućinu koja može trajati i do pet godina, koja služi istoj svrsi. Proučite knjižicu automobila, a ukoliko i dalje budete u sumnji, posavjetujte se sa svojim automehaničerem.

Provjerite pritisak u gumama

Pritisak u gumama snižava se kako se snižava i vanjska temperatura. Ispuhana guma slabije će se držati na snijegu i vožnja na njima bit će opasnija, nego na provjerenim gumama.

Svjetla namažite voskom

Možda će vam se ovaj savjet učiniti čudnim, ali svaka zraka svjetla tokom mračnih zimskih dana dobro će vam doći. Namažite autosvjetla voskom, to će spriječiti inje da se uhvati za površinu stakla i ostane tamo, a i omogućit će vam bolju osvijetljenost ceste tokom vožnje.