Naslovnica BIH Jasmin i Belma Ligata: Borba za potomstvo puna izazova, ljubavi i podrške...

Jasmin i Belma Ligata: Borba za potomstvo puna izazova, ljubavi i podrške završila je na najljepši način

Belma i Jasmin Ligata
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prije nekoliko godina spojio ih je posao. Belma je bila nova kolegica u redakciji gdje je radio Jasmin. Iz sunčane Hercegovine je preselila se u Sarajevo. Zbog boljih prilika i izazova.

“Sa sam se  predala poslu. Uživam, prilagođavam se novoj sredini, novom poslovnom okruženju. U novom sam gradu, većem gradu. Sve mi je drugačije. Ruku podrške je kao kolega, a kasnije i kao prijatelj pružio je Jasmin. Iz dugogodišnjeg prijateljstva rodila se ljubav.” priča Belma.

“Znate kad redate na papir deset stvari, Belma meni odgovara u devet, u devet i po. Slobodno mogu tako reći.” dodaje Jasmin.

Jasmin je iz Sarajeva, a o magičnoj vezi muškaraca iz Bosne sa ženama iz Hercegovine u kojoj prema narodnom predanju vrlo često “deblji kraj” izvuku Bosanci, Jasmin u šaljivom tonu kaže:

“Jedino što ne razumijem ove hercegovačke neke izraze, to još prevodim ljudi, to ne razumijem. Pogotovo kada joj je mama bila tu, znači, vjeruj mi da nisam znao o čemu pričaju. Samo sam klimao glavom i sad sam nastavio da klimam glavom do sada”

Jasmina mnogi poznaju kao osobu uvijek spremnu za šalu, njegove urnebesne komentare na malonogometne utakmice pregledali su milioni ljudi, a i njegovu suprugu mnogi na malim ekranima poznaju kao uvijek srdačnu i nasmijanu. No, kako to obično biva iza nasmijanih lica bilo je i dosta skrivenih briga. Jasmin se kako priznaje bio pomirio sa sudbinom da neće postati roditelj.

Kada su svoju ljubav krunisali brakom Belma i Jasmin odlučili su da se bore, želja da postanu mama i tata bila je jača od svega.

“Kada smo počinjali našu ljubavnu priču, rekao mi je za svoj problem i mislio je da ja to neću prihvatiti i da nećemo moći nastaviti. Međutim, u tom trenutku, za mene to nije mogla biti prepreka jer vjerujemo u Boga. Ako je nama Bog odredio da mi budemo zajedno, ako nam je propisano da budemo zajedno i da imamo djecu, mi ćemo je imati. To nas je nekako, možda na neki način, i dodatno zbližilo.” priča Belma.

Jasmin kćerku ne ispušta iz ruku, hoću da je naviknem na nosanje

Kada su odlučili da posjete stručnjake dobra vijest je da su im ljekari rekli da se problem može riješiti i počela je borba za novu dimenziju ljubavi. Prvi pokušaj je bio neuspješan ali drugi ne.

“Sa osmijehom na licu smo izašli sa klinike i nije mi bio apsolutno problem sve što je dalje uslijedilo u kontekstu terapije, priprema i tako dalje. Sve je to vodilo ka jednom velikom cilju.”

Početkom godine stigle je Aja Anea kao ispunjenje sna jedne male porodice.

“Svi su mi govorili da ću biti predivan otac ali ja stvarno nisam znao da ja to imam u sebi. Do onog trenutka kad sam vidio svoje dijete prvi put na slici, a onda kasnije kada mi je Belma pokazala u bolnici, od kad sam uzeo Aja Aneu u naručje ne ispuštam je. Ono, bukvalno ne ispuštam je iz ruku i kad uđem kući, znači ona je stalno u mojim rukama. Kažu, nemoj, naučićeš je na nosanje. Hoću. To mi je životna želja, da naučim dijete da je nosan.” priča Jasmin.

Jasmin i Belma su zaista inspirativan par, par koji pokazuje da ljubav i podrška mogu pobijediti i najteže prepreke. Belma, za kraj, parovima koji imaju problema sa potomstvom poručuje da ne odustaju i da se ne optužuju se međusobno. Jasmin se, naravno, slaže.

(N1/NOVA BH)