Naslovnica BIH Izmjene Zakona o PIO-u: Ko u FBiH više neće moći raditi i...

Izmjene Zakona o PIO-u: Ko u FBiH više neće moći raditi i primati penziju

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U javnosti i dalje postoje nedoumice koje kategorije penzionera u Federaciji mogu primati penziju i raditi, a koje ne mogu. Pojašnjenje o Izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje su usvojene na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH potražili smo u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

“Sva suština izmjena je u tome da od sada, dopunom člana 89. Zakona o PIO-u, po kojem ranije nisu mogli raditi korisnici porodične penzije, sada neće moći ni nosioci invalidskih penzija. I to je sve. Briše se član 116. koji je već proglašen neustavnim i to je u biti tehnička stvar”, govori Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. 

Kvesić dodaje da do sada nisu mogli raditi nosioci porodične penzije i oni koji su otišli u penziju prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja (ZPP-a).

Sada im se pridružuju i korisnici invalidskih penzija. Ostali su mogli i prije raditi i primati penzije i nikome ništa ovim izmjenama nije omogućeno, nego je onemogućeno korisnicima invalidskih penzija”, objašnjava Kvesić.