Naslovnica ILIJAŠ Ilijaška publika uživala u dramskoj predstavi o porodici “Sve to je iz...

Ilijaška publika uživala u dramskoj predstavi o porodici “Sve to je iz kuće”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U okviru Manifestacije “Ilijaški dani 2024’ sinoć u kino sali publika je uživala u dramskoj predstavi  o porodici “Sve to je iz kuće”.

Nagrađivana predstava “Sve to je iz kuće” nastala je prema tekstu Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. i 26. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”.

“Sve to je iz kuće” je porodična drama koja govori, prije svega, o važnosti komunikacije između roditelja i djece. Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjčakog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će roditelji reagirati na slučaj koji se desio među mladima.

Također, govori o licemjernosti društva koje nameće da je porodica i ono što se čuva “među četiri zida” sveto, ali se unutar tih zidova često kriju brojne tajne, neizgovorene istine, sumnje i strahovi, koji nastaju iz želje da zaštitimo sebe, ali i svoje bližnje.

Koliko, zapravo, sve porodice nalikuju jedna na drugu i da li smo uopšte u stanju kreirati autentičnu porodicu, ni sličnu onima oko nas? Da li, ustvari, samo kreiramo autentičnu sliku o nama kakvi bi voljeli da smo? Samo se čini da i te slike sve više liče jedna na drugu.

(radioilijas.ba)