Naslovnica ILIJAŠ Ilijaš: U planu sanacija nekoliko opasnih klizišta

Ilijaš: U planu sanacija nekoliko opasnih klizišta

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prošlogodišnje majske poplave izazvale su na području općine Ilijaš pokretanje više od 20 novih klizišta, a osim toga nanešene su enormno velike štete , kako na infrastrukturi tako i na imovini pravnih lica i građana.

Najopasnija klizišta su na području MZ Ljubina u Povoči, u Srednjem, kao i u Čevljanovićima koja ugrožavaju kuće i putnu infrastrukturu. Ekipa Radio Ilijaša obišla je Povoču, kao i prošle godine, te vam donosimo slike ovog opasnog klizišta.

Štete od klizišta procijenjene su na 450 000 KM.
-Najveći problem je sanacija klizišta. U 2014. godini urađeni su elaborati za sanaciju klizišta. Očekujemo u 2015. da zaokružimo finansijsku konstrukciju i da Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo izabere izvođače radova i da klizišta u Čevljanovićima i Srednjem uđu u fazu realizacije. Treći problem je put za Solakoviće-Povoča. Uspjeli smo obezbijediti oko 120 hiljada KM od kantonalne civilne zaštite i gradskih općina i ta sredstva će biti uložena ove godine u rješavanje tih problema, kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

U saradnji sa službom za privredu i finansije, te službom za urbanizam i prostorno uređenje općine Ilijaš, a pod nadzorom Zavoda za izgradnju Kantona, zajednički se prošle godine pristupilo sanaciji klizišta Bjelotine i Dedići, a također je urađena projektna dokumentacija za klizište Srednje, te predložene mjere za sanaciju klizišta i odrona na području MZ Ljubina.