Naslovnica FOTO Ilijaš: Načelnica općine Visoko održala edukativno predavanje za žene

Ilijaš: Načelnica općine Visoko održala edukativno predavanje za žene

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Jučer je u organizaciji Asocijacije “Fatma” Ilijaš, u prepunoj sali Općine Ilijaš, sa početkom u 18 sati  održano edukativno predavanje na temu “Snaga žene – porodični i politički aspekt”. Gost predavač je bila Načelnica općine Visoko Amra Babić. 

Na početnu predavanja, prisutnim se obradio Predsjednik OO SDA Ilijaš gosp. Mahir Dević.

-“Izuzetna mi je čast što vas vidim u ovolikom broju. Drago mi je da je Amra večeras sa vama jer je ona možda i najbolji primjer žene u politici i da vas ohrabri što i jeste naš cilj. Kao općinska organizacija dajemo punu podršku ženama u stranci. Trebamo biti još jači svi zajedno. Žena je jedan ogroman resurs na kojem stoji čitavo čovječanostvo, da ne kažem općina ili jedno društvo. Vrijeme je da se još aktivnije uključite u sve političke procese. Nemojte sebi da postavljate pitanje da li je to za vas. Naravno da jeste i da trebate biti direktno uključene i odlučivati o svim segmentima života“,kazao je Dević.

Nakon uvodnih riječi Predjednika Devića, načelnica Općine Visoko, održala je predavanje, gdje se kroz interakciju prisutnih žena, moglo procijeniti da je itekako bilo impresivno

-“Obzirom da je naša večerašnja tema “Snaga žene – porodični i politički aspekt” voljela bih naći dodirne tačke u ove dvije sfere života. Od 1993. god.  samohrana sam majka, imam tri sina. Politika je polje gdje trebate uzeti učešće jer se tim sredstvom sve odlučuje. Kao žene i  kao majke koje se brinu za budućnost morate biti aktivne. Po prirodi smo bića koja imaju nagon za stvaranje boljeg ambijenta za življenje. Često me pitaju šta mi je bio motiv da se počnem baviti politikom. Rekla sam da sam kroz Udruženje šehida i poginulih boraca za borbu za ostvarenja prava osobama kojima se ova država nikad nije odužila, u  jednom trenutku dolazila do zidova u ostvarenju prava. Kada sam nailazila na ljude kojima ti zidovi nisi predstavljali ništa i nisu bili zainteresovani da nam pomognu, odlučila sam direktno uzeti učešće u politici. U politici je veoma teško biti žena. Nedavno sam postavila pitanje zašto ne postoji Asocijacija muškaraca. Žene imaju drugačije i specifičnije potrebe za druženje. Mi se okupljamo u većem broju i logično je da imamo asocijacije. Žene su senzibilnije za neka pitanja. Ali kada se treba pričati i odlučivati o ekonomiji o finansijama, sigurnosti gdje se donose odluke o kadrovima žene su izostavljene. Mi moramo insistirati da nas bude više tamo gdje se donose odluke a donose se u organizam stranke. Tek tada možemo biti zadovoljne kada nas bude 50% uz organima u kojima se odlučuje. Među vama ima onih žena koje imaju vremena i hrabrosti da se upuste u obnašanje bilo koje političke funkcije. Na marginama smo životnih dešavanja ako ne krenemo njenim putem. U politici morate raditi. Da biste bile prepoznate morate se po nečemu izdvojiti. Vaše komeptencije su ono što će vas deklarisati. Konstantno morate raditi i educirati se. Živite u korak s vremenom. Gradite svoje samopouzdanje. Pod stegama smo patrijarhalnog odnosa. Borite se protiv toga. Ne dozvolite da neko upravlja i odlučuje o pitanjima koja biste vi bolje riješile. Najgori osjećaj kod čovjek je osjećaj nemoći. Zbog toga se trudite da izgradite sebe kako ne biste imali ovaj osjećaj. Ostati uspravan i ići dalje je najvažnije. Ponekad i stajanje u mjestu je ići dalje, samo nemojte nazad. Žena svaka ima urođen instikt za borbu. Ja vas molim da svu svoju snagu usmjerite na to da ovaj svijet učinite boljim, da se osvrnete na svu djecu a ne samo svoju, na majke i na druge ljude, a vi to možete“, kazala je Načelnica općine Visoko Amra Babić.