Naslovnica ILIJAŠ Ilijaš je područje sa najviše mina u Kantonu Sarajevo

Ilijaš je područje sa najviše mina u Kantonu Sarajevo

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Danas je u kino sali Ilijaš održano predavanje o opasnosti od mina za grupu ilijaških osnovaca.

Riječ je o projektu EUFOR-a koji ima za cilj smanjiti opasnost koju mine i neeksplodirana ubojita sredstva predstavljaju za ljude i okoliš, kao i učiniti BiH sigurnijim mjestom za život. EUFOR još od 2011. godine, širom cijele zemlje organizuje predavanja ugroženim grupama stanovništva, kao što su poljoprivrednici, radnici u šumarijama, vatrogasci, i posebno, djeci svih uzrasta, radi podizanja svijesti o ovoj opasnosti i promovisanju sigurnog pristupanja.

Dženeta Duraković,prevodilac i instruktor predavanja o opasnosti od mina u EUFOR-u, LOT Novo Sarajevo, govorila je o značaju ovog projekta.

„Imamo priče od kolega koji su držali prezentacije prije nekoliko godina i nakon toga kad se vrate u tu školu, susreću se sa istom djecom koja su u međuvremenu nailazila na minska polja, ali su znali kako da odreaguju. Deminiranje je jako skup i dugotrajan proces, dakle opasnost je i dalje velika i jako je bitno raditi na buđenju svijesti u tom pravcu ne samo djeci nego i odraslima. Zato mi ova predavanja držimo počevši od djece iz vrtića do odraslih ljudi različitih zanimanja“, kazala je Duraković

Iako postoje označena minska polja nikada sa sigurnošću ne možemo znati gdje možemo naići na neeksplodiranu minu.

„Jedno od meni najdražih pitanja djeci je: Da li mine imaju noge? Onda oni začuđeni pitaju zašto mine imaju noge, da li imaju noge…Moj odgovor je naravno da nemaju ali se mogu kretati. Mine se mogu kretati kao posljedica poplava, erozije tla, zemljotresa isl. i tako doći na područje gdje ranije nije postojala opasnost, odnosno do mjesta koje nije obilježeno kao minsko polje. Sa druge strane kada su u pitanju obilježena minska polja, svima onima koji vole prirodu ili planinarenje preporučila bih da instaliraju aplikaciju ( Mine Awareness App ), koja je pogodna i za iphone i android uređaje i tako znaju u svakom trenutku gdje se nalaze odnosno koja mjesta da zaobilaze“, zaključila je Duraković

Ukoliko se nađete u minskom polju ili sumnjate da je u blizini vas mina uradite sljedeće:

  1. Ne paničite
  2. Stajati u mjestu – „ukopati se u tlo“
  3. Pozvati u pomoć

( Ukoliko smo u prilici pozvati policiju ili neke druge organe zaštite. a ako dozivamo UPOMOĆ obavezno reći UPOMOĆ MINE!!!! kako neko drugi ne bi nastradao pomažući vama, ne znajući da je u pitanju minsko polje ).

Radio Ilijaš