Naslovnica BIH Hajra Salihović ukopat će 11. jula nekoliko Nevresovih kostiju: Zlikovci joj ubili...

Hajra Salihović ukopat će 11. jula nekoliko Nevresovih kostiju: Zlikovci joj ubili tri sina

Salihović: Muž joj poginuo, a sinovi pobijeni. Anadolija
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Od trojice sinova bez kojih je ostala u paklu srebreničkog genocida, Hajra Salihović iz Biljače kod Bratunca, nakon 29 godina, pronašla je svega nekoliko kostiju 25-godišnjeg Nevresa.

Nema snage

Narušenog je zdravlja, srce majke s bezbroj ožiljaka već je moralo biti operirano, pa nije sigurna hoće li imati snage doći na dženazu u Potočare, da pored tabuta sinu prouči Fatihu.

– Kako izdržim, ja znam. Sad mi je gore nego kad sam tek iz Srebrenice došla. Isto k’o da je sada nest’o. Ali šta ću, ne može se nazor ni umrijeti – kaže Hajra.

Tokom rata izgubila je četiri člana najuže porodice, supruga i trojicu sinova.

Pad enklave

Iz Biljače su protjerani već 1992., nekoliko mjeseci bili su u susjednom selu, a onda su stigli u Srebrenicu, gdje su ostali sve do pada enklave i genocida.

– Bilo nas je sedmero na početku rata. Ja i muž te petero djece. Muž mi je poginuo na liniji 13. novembra 1992. i ukopan je u Bratuncu. Nevres mi je bio 1970. godište, Samir 1973. i Sead 1974. Nijednog do sada nisam našla. Samo sad Nevresa, nekoliko kostiju. Hvala Bogu da mi je Samed barem doš’o, šta bih da nije. Godinu je bio u bolnici, bio je teško ranjen, a i danas ima geler u glavi, nisu mu ga smjeli izvaditi – priča nam Hajra Salihović.

Nešto me vuče zavičaju

U 77. godini života, uprkos bolnim sjećanjima, nešto je vuče zavičaju, pa se najljepše osjeća u Biljači. Inače je kod sina Sameda u Živinicama, gdje je bliže ljekarima, pa ima nekoga ko će je paziti. U Biljači je s jetrvom Begunom, kojoj su zlikovci ubili muža, sina, trojicu braće, te više od 30 članova porodice.

(avaz.ba)