Naslovnica BIH Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile sve obrede, sutra prve...

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile sve obrede, sutra prve grupe idu za Medinu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kako je pojasnio rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Dževad ef. Hadžić, ovaj tavaf će hadžije obavljati po grupama, neposredno prije svog polaska u Medinu

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su sve hadžske obrede, osim oproštajnog tavafa, javlja Anadolu.

Kako je pojasnio rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Dževad-ef. Hadžić, ovaj tavaf će hadžije obavljati po grupama, neposredno prije svog polaska u Medinu.

“Danas je posljednji dan kada u Mekki boravi svih 2224 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Sutra već prva grupa napušta Mekku i ide u Medinu. Možemo kazati da smo zadovoljni organizacijom. Bilo je izuzetno naporno, vruće i bile su velike gužve, ali svi članovi našeg tima – vodiči, šerijatske konsultantice i naš medicinski tim – obavili su svoj dio posla, što je rezultiralo vrlo uspješnom organizacijom“, kazao je Hadžić.

Ocijenio je da je ovako dobroj organizaciji uveliko doprinijela i odluka da naše hadžije prvo dođu u Mekku i obave hadž, a onda otputuju u Medinu.

“Mislim da smo tim potezom pogodili i uspjeli u namjeri da sačuvamo zdravlje hadžija i obavimo hadž dok su zdravi i u kondiciji. Pokazalo se u praksi da je to bio dobar potez“, kazao je Hadžić.

Dodao je sada slijedi jedan relaksirani boravak naših hadžija u Medini.

“Ibadetit ćemo u Poslanikovoj džamiji, obići znamenitosti ovog grada, obaviti eventualni šoping, odmoriti se i nakon pet dana boravka počet će naš povratak kućama“, najavio je efendija Hadžić.

Na kraju je pohvalio i saudijske partnere, koji su svoj dio obaveza povjeren im od Ministarstva za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, odradili, kako je kazao, na vrhunskom nivou.

“Svi skupa smo odradili svoje zadatke i rezultat nije moga izostati“, kazao je efendija Hadžić.

Zdravlje hadžija se može ocijeniti zadovoljavajućim. Intervencija ima, ali nije bilo ozbiljnijih zahtjeva za hospitalizacijom u saudijskim bolnicama, objavila je agencija MINA.