Naslovnica BIH Hadžić: Ovogodišnji hadž uspješno organiziran, i naredne godine prvo u Meku pa...

Hadžić: Ovogodišnji hadž uspješno organiziran, i naredne godine prvo u Meku pa Medinu

Dževad ef. Hadžić. MINA
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo večeras će iz Medina oko 23.30 sati sletjeti i posljednji avion s bh. hadžijama i hadžinicima.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Dževad-ef. Hadžić je za Agenciju MINA izjavio da se, prema relevantnim pokazateljima koji su analizirani, ovogodišnju organizaciju hadža u svim segmentima može ocijeniti izuzetno uspješno.

– Ove godine smo po prvi put nakon dvije i po decenije hadž organizirali tako da su hadžije iz Sarajeva put Mekke krenuli u ihrame, gdje su odmah obavljali umru i onda čekali obavljanje hadžskih obreda. Danas, kad je samo cijela operacija privela kraju, možemo slobodno ocijeniti da je takva odluka potpuno opravdana – izjavio je Hadžić.

Poručio je da će Islamska zajednica i naredne godine za državljane Bosne i Hercegovine hadž organizirati tako što će hadžije prvo posjetiti Mekku, a nakon obavljenog hadža i Medinu, odakle će se vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

– Ove godine obredi hadža su realizirani u izuzetno teškim temperaturnim uvjetima i odluka da hadžije prvo doputuju u Mekku bila je vrlo značajna. Hadžije i hadžinice relativno dobrog zdravlja dočekale su hadžske obrede i svih 2224 naših državljana uspješno ih je obavilo – rekao je Hadžić.

Tome su, kako navodi, doprinijele i temeljite pripreme i prije samog dolaska u Saudijsku Arabiju, ali i vrlo uspješna i učinkovita koodinacija svih aktivnosti na terenu, od organizacije leta, prijevoza autobusima, smještaja, ishrane, zdravstvene zaštite, te onoga što je najvažnije, ibadetskog dijela samog putovanja.

– Vrlo posvećen tim ljudima je radio skoro dananonoćno da sve bude na vrijeme, da hadžije dobiju sve što im je potrebno da im ovo putovanje bude ugodno i da što lakše obave potrebne obrede. Zasluge za to idu našoj službi od 47 vodiča i šest šerijatskih konsultanata, koje je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići i glavni vodič Izet-ef. Čamdžić – kazao je Hadžić.

Posao u pozadini

Također, ovom prilikom iskazao je zahvalnost i ljekarskom timu od 14 članova koje je predvodio dr. Adem Zalihić, koji su, značajan dio vremena, o zdravlju hadžija brinuli u dvije ambulante paralelno, u onoj u Meki ali i onoj u Medini, ali i tokom boravka naših hadžija na Arefatu i Mini.

– I to je ono što hadžije vide svaki dan. Međutim, hadžije ne vide dobar dio posla koji se radi u pozadini, a odnosi se na silnu administraciju i korespodenciju sa saudijskim nadležnim vlastima, na organizaciju letova, smještaja, prijevoza itd. Ovaj dio uspješno je odradio jednu vrlo vrijednu ekipu zaposlenika Ureda i Islamske zajednice, a koju čine Sadžid Ramić, Bahrudin Čolo, Belmin Muharemović i Safet Karahmetović – kazao je Hadžić.

Ovogodišnji reisul-hudžadž bio je muftija u penziji Nusret-ef. Abdibegović, dok je za vjerske programe bio zadužen Mensur-ef. Pašalić, a njihov angažman efendije Hadžić također je ocijenjen vrlo značajnim u ukupnoj hadžinoj organizaciji.

– Posebno zahvaljujemo i našem malom medijskom vremenu koje su činili Adnan Muminović i Hasan Hasić, koji su svakodnevno izvještavali našu javnost o svim aktivnostima koje smo realizirali tokom ovog hadžskog putovanja – kazao je efendija Hadžić.

Tom prilikom izrazio je zadovoljstvo i izborom avionske kompanije koja je realizirala prijevoz hadžija u Saudijskoj Arabiji i nazad u Bosnu i Hercegovinu.

Bez kašnjenja

– Sve je bilo na vrijeme, nije bilo kašnjenja kao prethodnih godina. Vjerujemo da ćemo i naredne godine letjeti s Flynasom – najavio je efendija Hadžić.

Na kraju je kazao da se nada da je Ured za hadž i umru ispunio preuzeti emanet.

– Hvala reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću koji nam je ukazao povjerenje da u ime Islamske zajednice za naše članove organiziramo ovo putovanje i omogućimo im obave petu islamsku dužnost. Za nas je to velika čast i velika odgovornost. Nadam se da su i hadžije prepoznale naše napore da sve na što smo mogli utjecati bude u skladu s najvišim mogućim standardima – poručio je Hadžić.

(avaz.ba)