Naslovnica BIH Gradnja nove elektrane u BiH dvije godine stoji na kamenu temeljcu

Gradnja nove elektrane u BiH dvije godine stoji na kamenu temeljcu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kamen temeljac postavljen je za hidroelektranu Buk Bijela, zajednički projekt bh. entiteta RS i Srbije, no nakon dvije i pol godine izgradnje, projekt je suočen s nizom sporova.

Hidroelektrana je najavljena kao zajednički elektro-energetski projekat vrijedan oko 250 miliona eura (490.252.061KM). Kineske kompanije, koje su dostavile ponude za izgradnju, traže informacije o rješavanju sporova prije nego potpišu ugovor.

Sporovi uključuju koncesije i zabrinutost Crne Gore zbog mogućeg negativnog utjecaja na nacionalni park Durmitor.

Uz to, projekat se suočava s odgodama zbog političkih i pravnih poteškoća, a izgradnja čeka rješenje tih izazova. Ova situacija dovodi u pitanje daljnji tok projekta, a eksperti ističu potrebu za transparentnim rješenjima i saradnjom između svih strana uključenih u projekat.

UNESCO je u oktobru upozorio da BiH mora procijeniti potencijalni negativni utjecaj hidroelektrane “Buk Bijela” na životnu sredinu i vrijednosti Durmitora i Tare.

Iz Ministarstva okoliša Crne Gore nisu odgovorili na upit RSE u kojoj fazi je spor pred UNESCO-om i šta očekuju od istraživanja najavljeno iz RS, piše Radio Slobodna Evropa.

Nacionalni park Durmitor nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa, dok je kanjon Tare proglašen svjetskim ekološkim rezervatom.