Naslovnica BIH Federalna uprava policije u Goraždu uhapsila osobu zbog prijetnji ubistvom i silovanjem

Federalna uprava policije u Goraždu uhapsila osobu zbog prijetnji ubistvom i silovanjem

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije lišili su slobode lice U. A. (1998.) iz Goražda, a koje je sa više desetina korisničkih računa na internetu slalo ozbiljne prijetnje po život i tijelo tri oštećene osobe te prijetnje po sigurnost njihove imovine.

Policijski službenici Federalne uprave policije, Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, pod nadzorom tužitelja Tužilaštva Kantona Sarajevo i Tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a uz podršku Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, realizovali su dana 30. juna 2024. godine naredbu Općinskog suda u Goraždu.

Tim povodom izvršeni su pretresi prostorija i pokretnih stvari koje koristi lice U. A. (1998.) na području Goražde, a koje se dovodi u vezu s izvršenjem krivičnog djela “Ugrožavanje sigurnosti” iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije BiH izvršeno na štetu tri lica s područja Kantona Sarajevo.

Osumnjičeno lice je s više desetina korisničkih računa na internetu, putem društvenih mreža, upućivalo ozbiljne prijetnje po život i tijelo i sigurnost imovine oštećenih navodeći da će iste lišiti života klanjem i bacanjem eksplozivnih naprava, da će izvršiti silovanje te upućivanjem drugih ozbiljnih prijetnji.

Lice U. A. (1998.) će nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predato Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Tokom radnje pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu direktno dovesti u vezu s izvršenjem naprijed navedenog krivičnog djela.