Naslovnica FOTO Dodjela ugovora o stipendiranju za 179 učenika i studenata Općine Ilijaš

Dodjela ugovora o stipendiranju za 179 učenika i studenata Općine Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Svečana  dodjela stipendija u organizaciji  Općine Ilijaš održana je sinoć u kino sali u Ilijašu kao prvi u nizu događaja u sklopu programa obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dodijeljeno je 179 ugovora o stipendiranju i to 89 za učenike i 90 za studente. Na javni poziv objavljen u novembru 2014. godine prijavila su se 232 učenika i studenta. Komisija je imala težak zadatak ali svi učenici i studenti koji su ispunjavali uslove iz Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata dobili su stipendije. Za ovu namjenu iz Budžeta Općine Ilijaš u 2015.godini bit će izdvojeno 121.050,00 KM.

1

Mladim ljudima svaki uspjeh predstavlja dodatni motiv za napredovanje. Zato ih treba ohrabrivati i ukazivati na prednosti obrazovanja i na sve vrijednosti na kojima ono počiva, naglašeno je na svečanosti. Općinski načelnik Akif Fazlić stoga je i ove godine uručio novčane nagrade i priznanja za učenike i studente koji su ostvarili izuzetne rezultate u školskoj 2013/2014. godini.

-Stalno smo nastojali da povećavamo fond za stipendiranje i stvaramo što bolje uslove za rad učenika i studenata. Posebno čestitam nadarenim učenicima i studentima koji su sami sebi obezbjedili stipendije. Naša odgovornost u realizaciji ove aktivnosti vidi se i u činjenici  da su stipendije prioritet u Budžetu  i isplaćujemo ih do petog datuma u mjesecu.  Čestitam Vam i želim  puno uspjeha u budućem radu i školovanju, kazao je, između ostalog, načelnik Fazlić.

AminaZlatna značka Univerziteta u Sarajevu ove godine za najbolje rezultate ostvarene tokom školovanja na prvom ciklusu Elektrotehničkog fakulteta dodijeljena je studentici Amini Šljivo.

Zlatna značka za rezultate ostvarene na drugom ciklusu Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA  pripala je Muhamedu Begoviću.

-Vozario sam sve te godine studiranja i to je bio najteži dio studija, iako će nekom to čudno zvučati,  pored učenja i vježbanja svih tih godina,  to je bilo ono što najviše iscrpljuje. Imao sam sreću da moj matični Fakultet za saobraćaj i komunikacije prepozna moj trud i pruži mi šansu da radim kao asistent i dalje napredujem dokazavši da se trud iz svih tih godina isplatio. Niko se neće boriti za nas mlade ukoliko to sami ne učinimo i promijenimo situaciju  i ne trebamo biti nezainteresirani i letargični. A obrazovanje i znanje je moć, a ako imamo tu moć, sigurno možemo i nešto da  i poboljšamo, kazao je Muhamed Begić za Radio Ilijaš naglasivši da su stipendije dodatni podstrek za samopouzdanje i dalji trud učenika i studenata.

Promovisan je ovom prilikom  i Bilten za djecu i mlade u izdanju KSC i Radio Ilijaša uz podršku Općine Ilijaš i BH Telecoma. Svi stipendisti su dobili po jedan broj časopisa.

O Biltenu je govorila Enisa Mešetović, koordinatorica projekta.

-Kroz ovaj projekat KSC i Radio Ilijaš želi promovisati aktivnosti kulturnih, sportskih i obrazovnih  institucija i udruženja sa područja Ilijaša. U Biltenu se nalaze imena mnogih stipendista učenika i studenata  jer se Ilijaš može pohvaliti uspješnim mladim ljudima u svim oblastima. Nadamo se da će se izdavanje Biltena nastaviti uz podršku naših prijatelja BH Telecoma i Općine Ilijaš, kazala je, između ostalog, Enisa.

Ovo je bila  14. po redu dodjela stipendija, jer su prvi ugovori dodijeljeni školske 2000/2001. godine.

Posebno priznanje za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta dodijeljeno je Zerini Kučinar i Amini Mamela. Također, nagrađeni su nosioci posebnih titula u oblasti sporta : Zerina Salihović i Adnan Alić. Naši učenici imali su odlične rezultate i u oblasti muzike : Zerina Šabotić, Amina Mujalo, Esma Bešlija, Lejla Abdukić.

Ugovore za stipendiranje učenicima i studentima su uručili pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić, načelnik Akif Fazlić,  dopredsjedavajući i predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević i Damir Filipović.

Svečanost  je izvedbom kompozicija upotpunio i obogatio naš Azmir Halilović, uspješan student Muzičke akdemije u Sarajevu u klasi profesorice Belme Šarančić-Nahodović i Ajla Aljić, učenica Srednje muzičke škole u Sarajevu, koja je prisutne počastila prekrasnom izvedbom sevdalinke “Kraj tanana šadrvana”.

Sve fotografije pogledajte na našoj Facebook stranici.

Autor: Nermina Durić-Kahvedžić