Naslovnica BIH Danas obilježavamo Međunarodni dan muškaraca – dan kada hvalimo muškarce

Danas obilježavamo Međunarodni dan muškaraca – dan kada hvalimo muškarce

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Svake godine, 19. novembra  u preko osamdeset zemalja u svijetu slavi se Međunarodni dan muškaraca.

To je prilika da se slave muškarci i dječaci u svakom dijelu svijeta.

Također, novembar je tradicionalno važan mjesec za muškarce. Obilježava se u svijetu kao Movember, odnosno mjesec osviještenosti o muškom problemu – raku prostate.

Uz Movember, 19. novembar mnoga udruženja  koriste za slavljenje pozitivnog doprinosa muškaraca obiteljima, zajednicama i svijetu.

Prvi Međunarodni dan muškaraca obilježen je 1999. kada je dr. sc. Jerome Teelucksingh, profesor povijesti iz Trinidada i Tobaga, u sjećanje na svog oca, inicirao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca na njegov rođendan.

Fokus Međunarodnog dana muškaraca je, osim pozitivnih doprinosa, skretanje pažnje na društvene probleme s kojima se muškarci širom svijeta susreću, među kojima su visok postotak samoubistava ili dvostruko veći broj smrti od povreda ili nasilja u odnosu na žene, uz ostale društvene stigme.

Ciljevi obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca uključuju unapređenje zdravlja muškaraca, mladića i dječaka, unapređenje mira, sigurnosti i kvaliteta života, harmonizaciju odnosa među spolovima, promociju ravnopravnosti spolova, te naglašavanje pozitivne uloge muškaraca u društvu.

S obzirom na to da su neravnopravnost spolova i diskriminacija na osnovu spola pitanja koja utiču na ostvarivanje prava i žena i muškaraca, radi efikasnog rada na otklanjanju neravnopravnosti spolova i diskriminacije na osnovu spola, neophodno je poticati veće uključivanje muškaraca kao saveznika. Uključivanje muškaraca i dječaka u sve segmente ravnopravnosti spolova dovodi do smanjenja nasilja u kojima su počinitelji muškarci, vodi ka unapređenju partnerskih i porodičnih veza, jača inicijative ženskog pokreta, utiče na poboljšanje zdravlja i žena i muškaraca, dječaka i djevojčica sa ciljem ubrzanja i efikasnosti svih drugih intervencija na polju ravnopravnosti spolova, navodi Agencija za ravnopravnost spolova BiH.