Naslovnica ILIJAŠ Bajramska priča: Hadžija Ismet Muratović primjer hizmeta i istinske dobrote u Podlugovima

Bajramska priča: Hadžija Ismet Muratović primjer hizmeta i istinske dobrote u Podlugovima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Svako dobročinstvo učinjeno radi Allahovog zadovoljstva je hizmet. Dobročinstvo može biti kako prema ljudima, tako i prema drugim živim bićima.

Hizmet je ponašanje poslanika, odrednica dobrih i zanimanje onih koji žele da putuju k Allahu. Hizmet je ogledalo vjernika, mjerilo imana.

Pravi primjer hizmeta je 78.-godišnji hadžija Ismet Muratović, koji već 11. godinu, zajedno sa svojom hanumom Hatidžom hizmeti džamiji i džematu, otvara džamiju za svaki namaski vakat, brine se o čistoći, o ezanu i pomaže imamu i džematlijama. U njegovom osmijehu i veseloj dječačkoj čehri u osmoj deceniji ogleda se islam i vječita vjera u dobro.

U Podlugove je doselio 1999. godine, vratio se iz Njemačka gdje je prije rata otišao zbog posla.

-Ja imam običaj reći da mi nismo izbjeglice, mi smo prognanici, nas su Srbi protjerali iz Grapske kod Doboja. Mene je firma prije rata poslala u Njemačku tako da me rat zatekao tamo. Imam sina i kćerku, sin, snaha i unučad žive ovdje sa nama, a kćerka mi je u Štutgartu. Sin mi je jedno vrijeme bio zarobljen u Grapskoj, pa je kasnije pušten, došao je u Zagreb, pa je sa mnom otišao kasnije u Štutgart. Ovdje sam u Podlugovima sa rahmetli bratom, koji je preselio 2021. godine, kupio plac 1997. godine , napravili smo kuću i tako se ovdje obreli, najviše zbog toga što imam rodbinu i porodicu u Brezi, Varešu, Starom Ilijašu, a ovdje nas je četiri kuće nas iz Grapske, kaže nam hadžija Ismet.

Hadžija je bio  član džematskog odbora osam godina a za svojih 10 godina hizmeta džamiji dobio je posebnu zahvalnicu. Džematski odbor zahvalnicu mu je uručio prošle godine prilikom ikrar dove u džamiji u Podlugovima.

-Ja sam se zaista iznenadio, nisam to očekivao, to je bio poseban doživljaj i još dodatna radost pored odlaska na hadž koji sam čekao tri godine. Na hadž sam htio da idem 2019. godine, ali sam odgodio za 2020., a tada se desila korona, kao i 2021. Sljedeće 2022. godine bilo je ograničenje do 65 godina i nisam mogao ni tada i tek mi se otvorio put 2023. godine. Hadž je nešto posebno i to se nikada ne može riječima opisati, to se mora doživjeti. Ja sam htio od svoje penzije da zaradim, da odem, nisam htio ni da mi djeca daju pare. Da me zdravlje bolje služi opet bih otišao, govori nam hadžija kroz suze.

Kaže da su organizacija i vodiči, uslovi su bili odlični.

-To je neopisiv doživljaj, posjeta Poslanikovoj džamiji, toliko ljudi, sve rase na jednom mjestu a svi smo isti, bacanje kamenčića, stajanje na Arefatu, obavljanje tavafa, oblačenje i skidanje ihrama. Malo sam se brinuo jer me bole noge a i fizički su zahtjevni neki obredi, već četiri godine klanjam sjedeći, ali sve sam, hvala Alllahu, dobro podnio. Svi tamo poželimo da su sa nama naša djeca, najbliži da i oni sve to osjete i vide. Nije skupo, imamo sve usluge i organizatori imaju brojne troškove. Ja sam bio u sobi sa hadžijama porijeklom iz Prizrena koji žive u Vogošći , nisam nikoga znao jer smo iz Podlugova otišli u različitim grupama, ali bilo je sve uredu i jedno neopisivo iskustvo.

Hadž je najbolja slika i manifestacija jednakosti svih muslimana na svijetu. I ovdje treba u skladu s tim prilagoditi svoju narav, nikoga ne povrijediti, strpiti se u ljutnji, upotpuniti iman. Svaku nit svoje ličnosti, svog karaktera, koja bi mogla imati drugačiju, bolju nijansu dobro bi je bilo na ovom putu, tokom obavljanja ovog uzvišenog ibadeta, popraviti.

U Grapskoj, veli hadžija, da se narod i rodbina više okupljao, sva brojna familija bila je zajedno, bajrami su se slavili tri-četiri dana, organizovale se igranke, igralo, pjevalo, upoznavali momci i cure, kurbani klali u avlijama, djeca ih dijelila po selu, svi običaji su se provodili. Danas su rasuti po svijetu.

-Ovdje nas ima četiri kuće, okupimo se koliko nas ima za bajrame, dođe rodbina iz svijeta i tako. Drugačije jeste ali je opet, hvala Allahu, dobro. Komšiluk dolazi, dijele se kurbani, bajrambanke djeci. Ovdje je džemat stvarno organiziran, to Asmir ef. Salihović odlično vodi godinama i kao pravi domaćin drži sve pod kontrolom. Ima ovdje fine omladine, dolaze ovdje u džamiju, posebno petkom na džumu i na bajram namaze. Ono što nam treba svima poručiti je da se međusobno volimo, pazimo, da činimo dobro svima, da svako izvršava svoju obavezu i prema Allahu i prema drugim ljudima, poručuje na kraju hadžija Ismet.

Radio Ilijaš