Naslovnica BIH Projekti važni za modernizaciju, sigurnost, napredak BiH, razvlače se po sedam godina,...

Projekti važni za modernizaciju, sigurnost, napredak BiH, razvlače se po sedam godina, niko ne obrazlaže zašto

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Višegodišnji projekti institucija Bosne i Hercegovine “razvlače” se u prosjeku po sedam godina umjesto planirane tri, novac namijenjen za njihovu realizaciju se prenosi iz godine u godinu, a niko u svojim izvještajima ne daje obrazloženja zašto je to tako.

Ovo je rezime revizije učinka na temu višegodišnjih kapitalnih ulaganja koju je obavio Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Dešava se i da projekti koji se tako prenose iz godine u godinu u međuvremenu poskupe.

“Posljedice prezentovanog stanja se ogledaju u tome da se projekti vrijednosti više od 480 miliona KM na kraju 2023. godine, i koji su od izuzetne važnosti za modernizaciju, digitalizaciju, sigurnost, napredak i ugled zemlje, kasno realizuju ili njihova realizacija nije ni počela. Samim tim nisu ostvareni planirani ciljevi, osigurana sredstva nisu efikasno korištena i stvoreni su dodatni troškovi, koji su značajne vrijednosti ako se uzme u obzir koliko se izdvaja samo za zakup objekata unutar i izvan zemlje”, piše u tek objavljenom revizorskom izvještaju koji je analizirao 46 višegodišnjih projekata.

Mada je navedeno da realizacija projekata traje prosječno sedam godina, bilo ih je kojima je trebalo i deset.

“Analiza je pokazala da se u periodu 2018-2022. godina prosječno godišnje prenosilo oko 135 miliona KM nerealizovanih sredstava.  Većina institucija u aneksima izvještaja o izvršenju budžeta nije dala informaciju obrazloženja i analize razloga zbog kojih nisu utrošena odobrena budžetska sredstva. Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine u svojim izvještajima za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne nudi detaljna obrazloženja razloga kašnjenja i slabe realizacije projekata. Informacije koje su dolazile do Vijeća ministara nisu uvijek razmatrane niti su donošene korektivne mjere”, navedeno je u zvještaju.

Radi se o projektima kao što su kupovina objekata ili gradnja za smještaj instiucija koje sada plaćaju kirije, izgradnja graničnih prelaza, nabavka helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Reviori napominju da je početkom ove godine vrijednost višegodišnjih projekata koji se realiziraju ili se planiraju realizovati iznosila skoro 585 miliona KM.

“Neki od odobrenih se odnose na ulaganja u projekte digitalizacije i informatizacije, izgradnje graničnih prijelaza i terenskih ureda, modernizacije odbrane, izgradnje objekata diplomatsko-konzularnih predstavništava i objekata za smještaj institucija BiH”, piše u izvještaju.