Naslovnica BIH Kantonalna civilna zaštita Sarajevo pozvala da se odmah poduzmu mjere zaštite od...

Kantonalna civilna zaštita Sarajevo pozvala da se odmah poduzmu mjere zaštite od poplava, klizišta i odrona

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo su pozvali pravna i fizička lica da odmah poduzmu mjere zaštite od poplava, klizišta i odrona.

Ovaj poziv su uputili nakon što je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) ranije izdao narandžasto upozorenje na obilne padavine i jake kiše.

Naime, prognozira se između 30 i 60 litara po metru kvadratnom te da lokalno može pasti do 80 litara kiše po metru kvadratnom, i to na području zapadne, sjeverne i i istočne Hercegovine te jugozapada i dijela centralne Bosne.

Upozorenje je izdato za period od večeras od 23 sata do sutra do 11 sati.

U Kantonalnoj upravi civilne zaštite su napomenuli da se poduzimanjem preventivnih mjera stvaraju pretpostavke za efikasnu i brzu reakciju.

Posebno se ovaj poziv odnosi na općinske službe civilne zaštite na području Kantona Sarajevo. Naime, od općinskih službi civilne zaštite je zatraženo da kontinuirano obilaze najugroženija područja te da se odmah stave na raspolaganje.

Sve podatke o opasnostima moguće je ustupiti Kantonalnoj upravi civilne zaštite Sarajevo pozivom na 121, a ovaj broj je dostupan 24 sata.