Naslovnica BIH Dobre vijesti iz Vareša: Iz ove općine je sada moguće putovati za...

Dobre vijesti iz Vareša: Iz ove općine je sada moguće putovati za Sarajevo

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Općina Vareš sanira posljedice jutrošnjih poplava i klizišta, a ekipe koje su od ranih jutarnjih sati na terenu uspjele su u međuvremenu usmjeriti rijeku Stavnju te učiniti prohodnim regionalni put R444 prema Sarajevu” potvrdio je u izjavi za Fenu načelnik te općine Zdravko Marošević.

To ne znači, dodaje, da je put potpuno očišćen od naplavina, ali je prohodan te se iz te općine sada može putovati i prema Sarajevu.

“Sve ekipe javnog sektora i privatnih kompanija nalaze se na terenu i čine sve da se lokalni potoci usmjere u njihova korita te oslobode lokalni putevi. Uspjeli smo otvoriti komunikaciju prema Sarajevu, dok je zbog poplave u tunelu koji preko Bijake vodi do Olova, Zavidovića i Tuzle, zatvorena ta dionica regionalnog puta. Međutim, vozila koja imaju potrebu da idu u tom pravcu, usmjeravaju se alternativnim putevima koji su, istina, malo lošiji, ali se može proći” kaže Marošević.

Neki stanari zgrade u naselju Vareš-Majdan, koji su zbog obrušavanja potpornog zida bili onemogućeni da jutros napuste svoje domove, uspjeli su izaći iz zgrade.

“Upravo sam došao u Dabravine kako bih se na licu mjesta uvjerio o stanju kuće i objekata Muje Ajanovića, kojem je klizište odnijelo štalu i pomoćne objekte. Međutim, uspjeli su spasiti stoku pa sada tražimo način kako da priđemo tom objektu. Bila je ugrožena i kuća pa ćemo vidjeti da li će, eventualno, biti potrebno evakuisati ovu porodicu” kaže Marošević.

Ohrabreni su, kaže, što je prestala padati kiša pa je time dosta olakšan rad mehanizacije i ljudstva na terenu.

“Sada imamo i dosta mašina privatnih preduzeća, prije svega kompanije Adriatic Metals, pa kada smo svi složni lakše je sanirati posljedice. Procijenili smo da će biti šteta pa smo jutros, u 8.30 sati kada smo mogli doći do zgrade Općine, proglasili i vanrednu situaciju zbog elementarne nepogode. Trebat će evidentirati sve štete i pomoći ljudima, koliko se bude moglo, ali sada je najvažnije da učinimo prohodnim sve puteve te rijeke usmjerimo u njihova korita. Najvažnije je da nema povrijeđenih niti poginulih, a štete će se sanirati” poručuje Marošević.

Ukoliko ne bude novih padavina i problema, Lokalni izbori na području te općine, smatra Marošević, neće doći u pitanje pa bi i izborni proces u nedjelju, 6. oktobra trebao biti realiziran prema planu.

(radiosarajevo.ba)