Naslovnica ILIJAŠ Novo vatrogasno vozilo za potrebe DVD “Srednje” kod Ilijaša

Novo vatrogasno vozilo za potrebe DVD “Srednje” kod Ilijaša

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ključeve novog vatrogasnog vozila namijenjenog za potrebe dobrovoljnog vatrogasnog društva “Srednje“, predao je danas Općinskom načelniku Akifu Fazliću, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je važnost ovakvih ulaganja te se zahvalio Kantonalnoj upravi civilne zaštite za podršku u realizaciji ovog projekta. “Radi se o veoma značajnom projektu, koji provodi Općina Ilijaš u saradnji sa Kantonalnom upravom civilne zaštite Kantona Sarajevo. Obzirom da smo u proteklom periodu formirali vatrogasno društvo “Srednje”, ovo vozilo će im itekako olakšati rad i predstavlja zajednički napor da našim vatrogascima pružimo adekvatne resurse. Ukupna vrijednost projekta je 152 hiljade KM, od čega je za vozilo izdvojeno 95 hiljada KM, a ostatak finansijskih sredstava za nabavku potrebne opreme, odnosno tlačne pumpe, koja će se instalirati na ovo vozilo. Ovakvo vozilo i oprema imaju takve performanse da mogu ući na svaki lokalitet za brzu reakciju u slučajevima požara i drugih vanrednih situacija. Želim se zahvaliti Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo za podršku i vjerujem da će ovo vozilo doprineti sigurnosti naše zajednice i omogućiti efikasniji rad vatrogasnog društva“, istakao je načelnik Fazlić.

Finansijska sredstva za realizaciju projekta obezbjedila je Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, dok je Općina Ilijaš provela sve potrebne procedure nabavke.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, Dženan Brkanić, naglasio je značaj ove donacije za poboljšanje operativnih sposobnosti vatrogasnog društva. “Ovo vozilo će značajno unaprijediti spremnost za brzu reakciju u slučajevima požara i drugih vanrednih situacija. Sigurnost građana nam je na prvom mjestu. Vozilo koje je trenutno nabavljeno, namijenjeno je za brze interevencije, i pumpe koje će biti urađene na vozilo, mogu ugasiti požar za 20-30 minuta. Ovo je vozilo zaista nepohodno Srednjem i općini Ilijaš, kako bismo adekvatno pokrili tzv. Gornji kraj općine. Mi imao zaista fantastičnu saradnju sa svim načelnicima u Kantonu Sarajevo i svi oni su shvatili bitnost civilne zaštite i vatrogasaca. Naš cilj je da svaka općina u Kantonu ima jedno ovakvo vozilo za brze intervencije“, izjavio je Brkanić.

Na događaju su prisustvovali i predstavnici Službe civilne zaštite, koji su izrazili zahvalnost na donaciji i naglasili da će novo vozilo omogućiti bolje uslove za rad i brži odgovor na intervencije.

Hotić Nermin, komandir dobrovoljnog vatrogasnog društva „Srednje“ istakao je važnost postojanja vatrogasnog društva u Srednjem zbog obuhvata ovog dijela općine. „Radi se o najvećem dijelu Kantono Sarajevo, koje gravitira prema šumi i planinana, ali tu ima i mnogo kuća, vikend naselja ali i firmi i ugositeljskih objekata. Ovakva vozila namijenjena su upravo za takve lokalitete i vjerujem da će nam biti od velike pomoći. Zahvaljujemo se Općinskom načelniku Akifu Fazliću, kao i direktoru Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženanu Brkaniću“.

Primopredaja vatrogasnog vozila ne samo da jača kapacitete dobrovoljnog vatrogasnog društva “Srednje”, već simbolizira i predanost Kantonalne uprave civilne zaštite i lokalne vlasti na očuvanju sigurnosti građana. Ovaj korak dodatno osnažuje zajednicu u borbi protiv požara i drugih potencijalno opasnih situacija.