Naslovnica ILIJAŠ Bošnjačka zajednica kulture Preporod Ilijaš dodijelila zahvalnice načelniku Fazliću i ilijaškim privrednicima

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Ilijaš dodijelila zahvalnice načelniku Fazliću i ilijaškim privrednicima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U znak zahvalnosti za nesebičnu podršku i doprinos u radu te podršku u organizaciji tradicionalnog koncerta “Veče najljepših ilahija i sevdaha”, Udruženje Bošnjačka zajednica kulture “Preporod“ – Općinsko društvo Ilijaš dodijelilo je zahvalnicu Općinskom načelniku Akifu Fazliću kao i ilijaškim privrednicima Zuhdiji Đafo (firma Lišćevica Promet), Salki Matorugi (firma MS Instalacije), Saudinu Durmiću ( firma Niskogradnja Durmić) i Hasanu Pašagiću (firma Autoservis Pašagić), a koji su bili generalni sponzornikoncerta. Zahvalnice je u kabinetu Općinskog načelnika dodijelio Adis Duraković, predsjednik BZK “Preporod“- Općinsko društvo Ilijaš.

Koncert, koji je održan 6. septembra 2024. godine, imao je humanitarni karakter, s ciljem prikupljanja sredstava za pomoć narodu Gaze. Sva prikupljena sredstva uplaćena su preko računa Ambasade Države Palestine u BiH, i u to ime, predsjednik Duraković uručio je načelniku Fazliću i zahvalnicu Ambasadora Države Palestine u BiH, nj.e. Rezeq Namoora, a koju je zaprimilo BZK “Preporod“ Ilijaš.
„U ime Upravnog odbora BZK Preporod Ilijaš i u svoje lično ime, želim se zahvaliti, prije svega, Općinskom načelniku Akifu Fazliću, koji nam dugi niz godina pruža podršku u svim našim projektima,a posebno u organizaciji Koncerta najljepših ilahija i sevdaha. Također, zahvaljujem se i našim privrednicima, koji konstantno podržavaju naš rad te nam daju veću snagu i potporu da mi kao naša najstarija kulturna institucija nastavimo sa uspješnih radom. Iskoristi bih ovu priliku i najavio promociju naše nove pjesme i spota o rahmetli majoru Hašimu Spahiću, koja će se realizovati u narednim danima. I za ovaj projekat smo dobili podršku Općine Ilijaš i hvala vam na tome“, rekao je predsjednik BZK Preporod Adis Duraković.

Načelnik Fazlić izrazio je zadovoljstvo što je mogao podržati organizaciju tradicionalnog konceta, istaknuvši važnost kulture i humanitarnog rada za lokalnu zajednicu. „Aktivnosti i događaji na kulturnoj sceni naše općine su zaista važni i jako je bitno da budem ponosni na sve urađeno u proteklom periodu. Zbog toga, upućujem naiskrenije čestitke našem Preporodu, na svim godinama uspješnog ali i mukotrpnog rada. Nekada to zaista nije bilo lahko, posebno u periodu obnove Ilijaša i postići ovakve rezultate je veliki uspjeh. Koncert najljepših ilahija i sevdaha nije samo lokalni događaj, nego i regionalni, a posebno je uspjeh što se organizuje tradiocionalno 19 godina i što se organizuje na Gradskom stadionu u Ilijašu. U tom smislu želim se zahvaliti i na priznanju koje Preporod upućuje meni, a naravno i ja želim čestitati i zahvaliti se ljudima koji su pored institucija doprinijeli i pomogli organizaciji ove manifestacije. To su naši ljudi, naši privrednici i oni koji osjećaju da društveni život u Ilijašu sve bogatiji. Naša zajednička misija je da korz kulturu i sport sve više afimirmišemo našu lokalnu zajednicu i stvaramo još bolji imidž naše općine“, istakao je načelnik Fazlić.

Ovaj događaj je bio prilika ne samo za promociju bogate kulturne baštine, već i za jačanje zajedništva među građanima Ilijaša. Publika je imala priliku čuti izvođače, koji su svojim talentom i emotivnim interpretacijama dodatno obogatili atmosferu večeri.

„U ime privrednika želio bih istaći da nam je zaista zadovoljstvo podržati ovakve događaje, i da je to na neki način naša obaveza. Ovom prilikom želio bih pozvati i ostale privrednike da nam se pridruže i podrže ovakve značajne događaje. Tokom koncerta uvidjeli smo da su u Ilijaš došle i naše komšije iz drugih općina i gradova i to zajedništvo nam treba biti najvažnije“, rekao je Zuhdija Džafo, vlasnik firme Lišćevica Promet.

Zahvalnice, uručene od Udruženja Preporod simboliziraju zajednički trud i predanost u cilju očuvanja kulturnog identiteta i pružanja pomoći onima koji se suočavaju s izazovima.
„Prije svega, zahvaljujem se našem Preporodu koji su nam omogućili jedan onakav koncert, na kojem smo se osjećali i više nego lijepo. Hvala i našem načelniku za podršku u organizaciji, jer to je naš zajendički uspjeh. Sretan sam jer sam mogao doprinijeti kulturnom razvoju općine Ilijaš, i zaista sam ponosan na to. Još jednom hvala Preporodu, hvala rukovodstvu što su mi omogućili i pozvali da budem dio prelijepe priče“, istakao je Salko Matrouga, vlasnik firme MS Instalacije.

Udruženje Bošnjačka zajednica kulture Preporod nastavlja s organizacijom sličnih događaja, te poziva sve građane da se uključe i podrže njihove aktivnosti u budućnosti.

(ilijas.net)