Naslovnica BIH Race for the Cure: Podržite tim “Uvijek posebna” Dženite Čehajić – Kulo

Race for the Cure: Podržite tim “Uvijek posebna” Dženite Čehajić – Kulo

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ove godine je 17. izdanje najvećeg društveno odgovornog događaja u Bosni i Hercegovini Trke/šetnje za ozdravljenje „Race for the Cure“ biti će održano ispred Sarajevo City Centra 29. septembra 2024.godine.

Na ulicama Sarajeva slavit će se život i ženama koje boluju od karcinoma dojke pokazati da nisu same u svojoj borbi.

Danas se Race for the Cure® održava u preko 150 gradova svijeta, a u Europi, bosanskohercegovačka Race for the Cure® je jedna od 5 najuspješnijih manifestacija na području Europe, među više od 30 europskih zemalja u kojima se organizuje ova manifestacija.  Donirana sredstva se u cjelokupnom iznosu koriste za pružanje besplatnih mamografskih pregleda širom države (Dani zdravlja), aktivnosti Psihosocijalne podrške i za pripremu Paketića prve pomoći za svaku novooperisanu ženu od karcinoma dojke u našoj državi.

Dženita Čehajić-Kulo borila se sa ovom opakom bolešću iz koje je izašla kao pobjednica. Ona je ove godinu odlučila formirati svoj tim pod nazivom „Uvijek posebna“.

„Ja sam neko ko slavi tri godine života od dijagnoze. Život prije i poslije dijagnoze nikako nije isti, ali u ove tri godine je dobio jednu novu dimenziju života, jedan novi pogled na život, ali i na svakodnevne aktivnosti. Svojim primjerom želim pokazati da dijagnoza ne znači ostati po strani, dijagnoza znači nova prilika, nova borba za život. Ne znači da je kraj nego da je samo jedan novi početak. Putem društvenih mreža i kada se nađem u prilici dijelim svoja iskustva, animiram žene/ djevojke na preventivne preglede jer zaista prevencija je pola zdravlja“ kazala je.

Svojom snagom, energijom, strpljivośću, vjerom, Dženita se hrabro nosi sa dijagnozom i danas stoji čvrsto i za druge žene.  Stoga, apeluje na sve djevojke i žene da preglede rade redovno kako bi pravovremeno reagovale.

„Pozivam sve žene da se priključe 29. septembra ispred SSC-a i da vide na koji način žene koje su prošle proces liječenja ili smo u procesu liječenja kako slavimo život i na koji način se borimo. Također, pozivam javnost da odabere tim, mnogo je timova na stranici  Race for the Cure® uz skromnu donaciju od 15 KM priključiti se šetnji/trci slavlju za život. Pozdravljam članice mog super tima „Uvijek posebna“ a posebno moju kolegicu Mašu koja je tu sa mnom od samog početka i evo prethodne tri godine smo davale podršku drugim timovima i ove godine smo se odvažile da oformim i ja svoj tim“ istakla je Čehaljić-Kulo.

Ukoliko i vi želite da budete dio tima „Uvijek posebna“ to možete uraditi preko linka: https://www.raceforthecure.eu/en/Teams/Team/Id/2187?fbclid=IwY2xjawFfkXtleHRuA2FlbQIxMAABHe3my_i3c3xg1p96a6PTIrB0trXgZPcPfhxBZ-vRLBj9iObbKnBe5K2-dg_aem_C-Tnyc0rHO4yBl47QOte4g

Organizacija Think Pink – Zajedno smo jedno, koja organizuje utrku se već dugi niz godina bavi osnaživanjem zdravlja žena kroz različite aktivnosti, kako podizanja svijesti, informisanja i edukacije, tako i kroz pružanje direktnih zdravstvenih usluga i usluga psihosocijalne podrške ženama koje se suočavaju sa karcinomom dojke, ali i zdravim ženama u cilju jačanja svijesti o važnosti redovnih pregleda i brige za svoje zdravlje.