Naslovnica IZDVOJENO Uništeni predizborni plakati u Ilijašu: Drugi incident tokom kampanje (FOTO)

Uništeni predizborni plakati u Ilijašu: Drugi incident tokom kampanje (FOTO)

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Jutros su u Ilijašu uništeni predizborni plakati političkih stranaka SDA (Stranka demokratske akcije) i SDP-a (Socijaldemokratska partija), što predstavlja drugi takav incident tokom ove predizborne kampanje. Ovi postupci izazvali su zabrinutost među lokalnim stanovništvom i političkim akterima, koji osuđuju vandalizam i pozivaju na smirivanje tenzija uoči izbora.

Ponovljen čin vandalizma

Prema izjavama svjedoka, plakati su bili oštećeni rano ujutro na nekoliko ključnih lokacija u općini Ilijaš, uključujući glavne ulice i mjesta predviđena za političko oglašavanje. Iako se još uvijek ne zna ko stoji iza ovih djela, predstavnici obje stranke izrazili su nezadovoljstvo zbog napada na njihove kampanjske materijale.

“Smatramo da je ovo napad na demokratski proces i na pravo svih građana da biraju i budu birani u mirnom i sigurnom okruženju. Uništavanje plakata nije način političkog izražavanja i pozivamo nadležne organe da istraže ove incidente,” rekli su iz Press službe SDA Ilijaš.

Slično mišljenje podijelio je i predstavnik SDP-a, ističući kako su ovakvi postupci kontraproduktivni i štetni za političku kulturu u zemlji. “Nastavljamo s porukom mira i tolerancije, unatoč ovim neprihvatljivim djelima.”

Zabrinutost za atmosferu pred izbore

Ovo je već drugi put tokom ove predizborne kampanje da su plakati uništeni u Ilijašu, što kod mnogih izaziva zabrinutost zbog moguće eskalacije napetosti pred same izbore. Mnogi politički analitičari upozoravaju da ovakvi incidenti mogu stvoriti osjećaj nesigurnosti među građanima i narušiti demokratski proces.

“Političke stranke imaju pravo na slobodno izražavanje svojih stavova i ideja. Ovakva vrsta napada šalje pogrešnu poruku i mora se osuditi od strane cijelog društva. Važno je da se kampanje vode u duhu demokracije, uz poštovanje prema svim političkim opcijama,” ističe lokalni analitičar.

Apeli za smirivanje tenzija

Predstavnici stranaka i lokalni zvaničnici apeliraju na smirivanje tenzija i pozivaju građane da se suzdrže od nasilnih oblika izražavanja nezadovoljstva. Naglašeno je da politička konkurencija ne bi trebala biti izvor sukoba, već prilika za prezentaciju različitih ideja koje mogu unaprijediti zajednicu.

Nadležni organi pokrenuli su istragu kako bi se utvrdili počinioci ovih vandalističkih djela, dok stranke nastavljaju svoje kampanje, s nadom da će predizborna borba do kraja proteći u mirnijem tonu.