Naslovnica +OSTALO UNSA Digitizacija i procjena stanja stećaka

UNSA Digitizacija i procjena stanja stećaka

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U periodu od 16/09/2024 do 20/09/2024, u okviru Horizon Europe projekta Stone monument ensembles and the climate change impact (STECCI) kojeg finansira Evropska Unija, a kojim koordinira Univerzitet u Sarajevu, odvija se i digitizacija stećaka na nekropolama Ravanjska vrata (Kupres), Dugo polje (Blidinje) i Radimlja (Stolac).

Da bi se sveobuhvatno pristupilo zaštiti kulturnog nasljeđa od uticaja klimatskih promjena, potrebne su integrisane strategije bazirane na interdisciplinarnosti, a koje između ostalog obuhvataju adaptaciju na klimatske promjene, smanjenje rizika nastajanja štete, konzervaciju, aktivnost lokalnih zajednica, donosioca odluka i institucija od kulturnog značaja.

U kontekstu klimatskih promjena, digitizacija višestruko pomaže u očuvanju kulturnog nasljeđa. Na primjer, samo kreiranje digitalnih zapisa je forma mitigacije rizika, ali isto tako omogućavanje virtualnog pristupa kulturnom nasljeđu se smanjuje otisak karbona.

U okviru projekta STECCI, koordinatorski team sa Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta, uz podršku projektnog člana sa Filozofskog fakulteta, vodi i organizira aktivnosti digitizacije na navedenim nekropolama, a sam zadatak digitizacije realizira projektna partnerska institucija Heritage Malta upotrebom najsavremenije tehnologije i vrhunskim profesionalizmom.

U istoj sedmici je realizirana i procjena stanja stećaka na nekropolama Ravanjska vrata i Radimlja. Procjenu stanja stećaka su izvršili projektni partneri sa sljedećih institucija: Universität für angewandte Kunst Wien, Sveučiliste u Splitu, Umjetnička akademija, te Institut Mines Telecom, a sam zadatak je obuhvatao izradu detaljne dokumentacije, kao i nedestruktivne i neinvazivne in-situ analize.