Naslovnica BIH Traže od Vlade KS još po 5.200 KM za stanove: Počela protestna...

Traže od Vlade KS još po 5.200 KM za stanove: Počela protestna šetnja mladih kroz Sarajevo

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Počela je protestna šetnja mladih koji su ostvarili pravo na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo.

U 12 sati okupili su se ispred Sebilja na Baščaršiji i krenuli Ferhadijom i Titovom ulicom prema zgradi Vlade KS gdje se namjeravaju zadržati i eventualno obratiti javnosti.

Oni traže da im Vlada Kantona Sarajevo isplati dodatnih još 5.200 KM, no premijer, Nihad Uk, prethodnih dana u više navrata im je poručio da novca za tu stavku nema.

Podsjetimo, mladi su prethodno dobili 4.800 KM, a zatim je Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu kojom se nalaže da dobiju još po 5.200 KM, kako bi iznos subvencije iznosio ukupno 10.000 KM, što je i bila praksa u prethodnom konkursu.

No Uk je i jučer ponovio da novca za isplatu subvencija mladima nema.

“Skupština KS je usvojila zaključak, a imamo i jednu inicijativu koju je uputio resorni ministar Bojan Bošnjak koji je predložio Vladi KS i ministrima da se radi preraspodjela da se pronađu određena sredstva. U ovom trenutku nijedno resorno ministarstvo nije pronašlo sredstva koja bi se prebacila ministru Bošnjaku kako bi se ispoštovala inicijativa skupštinskih zastupnika”, rekao je Uk.