Naslovnica ILIJAŠ Potpisani ugovori za obnovu i rekonstrukciju pet stambenih objekta za povratnike u...

Potpisani ugovori za obnovu i rekonstrukciju pet stambenih objekta za povratnike u općini Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Općinski načelnik Akif Fazlić potpisao je Ugovor za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekta sa predstavnicima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i pet korisnika, vlasnika kojima će se graditi kuće.

Ugovor se realizuju u okviru projekta Saudijski razvojni fond za obnovu i rekonstrukciju kuća povratnika na području općine Ilijaš. Novopotpisanim tripartitnim ugovorom definišu se obaveze svih strana u vezi sa izgradnjom i sanacijom stambenog objekta i povratka u isti.

Općina Ilijaš i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica su 2022. godine potpisali Sporazum kojim se definišu međusobna prava i obaveze za realizaciju ovog projekta, a sve u cilju stambenog zbrinjavanja raseljenih lica sa područja općine Ilijaš.

Općina Ilijaš potom je predložila korisnike koji su se nalazili na listama Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Ministarstvo je izvršilo odabir izvođača i nadzora nad rekonstrukcijom i obnovom pet objekata po principu “ključ u ruke”. Početak radova očekuje se u narednih mjesec dana.

Prema riječima načelnika Fazlića nakon reintegracije općine Ilijaš 1996. godine, stambeni fond bio je gotovo u potpunosti uništen, a većina povratnika je imala status interno raseljenih osoba. Danas se realizuje jedan od projekata koji je od suštinske važnosti kada su u pitanju ljudska prava. Ustavom BiH je predviđeno da sve osobe na teritoriji BiH imaju pravo na imovinu, stoga Općina Ilijaš ovakvim projektima svojim građanima osigurava pravo na mirno uživanje u imovini.

Korisnici, vlasnici imanja na kojima je planirana izgradnja i rekonstrukcija stambenih objekata su Hasiba Handžić, Mehemed Samardžić, Đemal Balta, Enver Halilović i Nuraga Osmanović.

Hasiba Handžić iz Sirovina na potpisivanje ugovora došla je sa sinom Elvirom Handžićem. Elvir je imao 13 godina kada je poginuo njegov otac Mustafa Handžić.

“Emotivan sam jer je sutra 30. godišnjica pogibije mog oca. Babo je bio pripadnik 126. Ilijaške brigade, a poginuo je 5. septmebra 1994. godine. Kada mi je majka javila da su nas zvali na današnje potpisivanje ugovora nisam mogao cijelu noć zaspati. Moja majka zaslužuje najveći orden za borbu u životu”, rekao je Elvir Handžić.

“Nakon pogibije supruga ostala sam sa petero djece, tri sina i dvije kćerke. Niko me nije pitao gdje živim sa njima. Da nije bilo napuštenih srpskih kuća živjeli bismo na livadi. Bili smo izbjeglice u Bilješevu, Varešu, Dabravinama, i naposljetku smo 1996. godine došli na Poljine, tu smo se zadržali 15 godina. Promijenili smo devet smještaja i napokon je došao dana kada ćemo dobiti nešto svoje”, kazala je Hasiba Handžić.

I ostali korisnici su se zahvalili načelniku na podršci, kao i na pruženoj prilici kojom im se omogućava povratak na njihovo ognjište. Istakli su da se za njih ništa bolje nije moglo uraditi.

(ilijas.ba)