Naslovnica BIH Osmanović: Posao za 400 članova porodica šehida i poginulih boraca, novi stanovi...

Osmanović: Posao za 400 članova porodica šehida i poginulih boraca, novi stanovi za njih 190

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo u prethodne četiri godine realiziralo je veliki broj projekata, a sve s ciljem poboljšanja društveno-ekonomskog statusa pripadnika braniteljske populacije i očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i 1941-1945. godine.

Na godišnjem nivou resorno ministarstvo zaprimi rekordan broj zahtjeva po osnovu prava koja su propisana zakonskim i podzakonskim aktima.

U periodu 2021-2024. godina, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je zaprimilo i riješilo 84.634 zahtjeva, i to: 2021. godine 19.407 zahtjeva; 2022. godine 22.408 zahtjeva; 2023. godine 23.048 zahtjeva; 2024. godine 19.771 zahtjev, a nastavlja se prijem i dalje.

U fokusu prethodne četiri godine bili su kapitalni projekti, zdravstvena zaštita, te njegovanje kulture sjećanja kao neizostavnog segmenta naše historije.

Socijalna politika

S ciljem zapošljavanja braniteljske populacije i trajnog rješavanja pitanja egzistencije Ministarstvo je u proteklom periodu provelo više programa zapošljavanja, kroz sufinansiranje novog zapošljavanja putem poslodavaca, finansiranje postojeće zaposlenosti, kao i refundaciju dijela prihvatljivih troškova kupljenih sredstava za rad. U te svrhe je izdvojeno više od 2 miliona KM.

“Posebno sam ponosan na provedbu i realizaciju interresornog projekta “Vaučer za posao”, kojim smo omogućili zapošljavanje gotovo 400 nezaposlenih osoba iz kategorije porodica šehida i poginulih boraca. Za ove namjene je u proteklom periodu izdvojeno čak šest miliona KM. Revolucionarnim povećanjem stipendija za učenike i studente prvog ciklusa, te uvođenjem prvi put prava na stipendiranje drugog i trećeg ciklusa bolonjskog studija iz reda braniteljske populacije, trajno investiramo u obrazovanje naše djece i budućnost. U prethodne četiri godine broj dodijeljenih stipendija za učenike srednjih škola i studente prvog ciklusa studija povećan je s 1.930 na 2.100, a prvi put je u školskoj 2022./2023. godini uvedeno stipendiranje drugog ciklusa s 200 KM, te trećeg ciklusa studija s 500 KM kroz devet mjeseci trajanja školske odnosno akademske godine”, rekao je ministar Osmanović.

Rekordna 2,4 miliona maraka izdvojeno je u školskoj 2023./2024. godini za stipendiranje učenika i studenata, što je povećanje za 37 posto u odnosu na prethodne godine.

“Također su zakonom utvrđena i mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida, odnosno dječiji dodatak, na šta je iz budžeta u periodu od 2021. do 2024. godine izdvojeno oko 5,6 miliona maraka”.

Zdravstvena zaštita

Adekvatna briga i skrb o zdravstvenoj zaštiti pripadnika braniteljske populacije predstavlja pogled u budućnost ovog ministarstva. Ponukani rekordnim brojem podnesenih zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć za liječenje i činjenicom da je braniteljska populacija izrazito narušenog zdravlja, mi u Ministarstvu iz godine u godinu kontinuirano radimo na poboljšanju usluga iz ovog segmenta. Ne želimo samo da „liječimo simptome“, nego da djelujemo preventivno i otklanjamo uzrok. Projekti opremanja Veteranskog odjela u okviru JU Opća bolnica ”Prim. dr. Abdulah Nakaš”, te projekt Dnevne bolnice za PTSP u okviru JU Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo također su dio zdravstvene politike koju provodi Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je, prema uzoru na projekt iz 2023. godine, u prvoj polovini 2024. godine započelo realizaciju Projekta rehabilitacije i vježbanja u vodi za boračku populaciju na Olimpijskom bazenu Otoka za 2024. godinu.

Personalna asistencija predstavlja ključni element podrške osobama s invaliditetom u svakodnevnom životu. U Kantonu Sarajevo, kao i u drugim kantonima u BiH, osobe s invaliditetom suočavaju se s brojnim izazovima u ostvarivanju svojih prava i potreba. U Kantonu Sarajevo u proteklom periodu spomenuto pravo u prosjeku je koristilo 168 korisnika, a u periodu od 2021. do 2024. godine za ovu namjenu iz budžeta je izdvojeno oko 2,6 miliona maraka.

Banjsko liječenje i klimatska rehabilitacija jedan je od onih projekata koji predstavljaju poseban izazov, s obzirom na veliki priliv zahtjeva, te je od 2024. godine klasificirana težina oboljenja, kako bi se pokušalo na što adekvatniji način udovoljiti zahtjevima. Od početka mandata ministra Osmanovića pa sve do danas, primijećen je osjetan rast broja zahtjeva, ali i povećan broj riješenih.

U 2021. godini riješen je ukupno 691 zahtjev, 2022. godine pravo na banjsko i klimatsko liječenje koristila su ukupno 1.294 korisnika, 2023. godine 1.376, dok je ovo pravo u 2024. godini još u realizaciji, s porastom broja zahtjeva. Od 2021. do 2024. godine za ovu namjenu iz budžeta su izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 4,3 miliona maraka.

Kapitalni projekti

Navodeći brojne kapitalne projekte koje je resorno ministarstvo realiziralo za vrijeme njegovog mandata, ministar Osmanović ističe da su baš ti projekti okosnica rada Ministarstva i trajni podsjetnik na najvažniji dio naše historije.

Završene su aktivnosti u vezi s rješavanjem imovinskopravnih odnosa, kao i otkup predmetnih nekretnina i prijenosa vlasništva na Kanton Sarajevo objekta „Kon-Tiki“ („Kod Sonje“) u spomen-obilježje – Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine. Za ove svrhe iz budžeta Ministarstva su realizirana sredstva u ukupnom iznosu od 750.000 maraka.

Ističući kapitalne projekte, bitno je napomenuti izgradnju Memorijalnog kompleksa na brdu Žuč, koje je Ministarstvo podržalo s 1,5 miliona maraka, a ove godine su svečano otvorena i ”Krila slobode”, koja čine sastavni dio navedenog kompleksa.

Kultura sjećanja

Krajem protekle godine Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je finansijski podržalo projekt izgradnje Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine s područja općine Novo Sarajevo, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na iznos od 600.000 KM, pri čemu će dio od 100.000 KM sufinansirati Ministarstvo, a preostali dio će osigurati Općina u svom budžetu.

Istovremeno, dajemo i podršku manifestacijama koje baštine kulturu sjećanja i van Kantona Sarajevo, poput one na Vlašiću, ili pak u Goraždu, ali i Prijedoru. Tako je u razdoblju od 2021. do 2024. godine za potrebe obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti na podučju Kantona Sarajevo izdvojeno oko 300.000 KM, a 225.000 maraka za spomen-obilježja van Kantona Sarajevo”, naglasio je ministar Osmanović.

Tokom 2022. godine, odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, Koordinacija boračkih organizacija proglašena je od posebnog interesa za Kanton Sarajevo.

Stanovi za 190 boračkih porodica

Stambeno zbrinjavanje i rješavanje stambenog pitanja za pripadnike braniteljske populacije koji ostvaruju ovo pravo, projekt je na koji su, kako ističu iz Ministarstva, veoma ponosni. Preuzimajući mandat u 2021. godini, dr. sc. Osmanović preuzeo je i određene liste čekanja za stanove, koje su prethodnici ostavili iza sebe. Praveći komparaciju u 2024. godini, vidljivo je da liste više ne postoje te da se pristigli zahtjevi rješavaju kontinuirano.

Velika sredstva

U prethodnim godinama (2021–2023.) su osigurana velika kreditna sredstva (i sredstva iz Transfera iz budžeta FBiH) u iznosu od rekordnih 20 miliona maraka kojima su kupljeni stanovi za gotovo 220 osoba kojima je pravo priznato, te su riješene dugogodišnje liste čekanja. U tekućoj godini očekuje se da se u svoje nove stanove useli ukupno 190 porodica, koje su ostvarile ovo pravo u skladu sa zakonom, a koje su svoje zahtjeve podnijele u prethodnim godinama. Izgradnja stambene jedinice je pri samom kraju, a nalazi se u Vogošći, naselje Rosulje. Na listama – koje ispunjavaju uvjete za dodjelu stana u vlasništvo u 2024. godini, a za koje nisu kupljeni stanovi – nalazi se ukupno 11 osoba.

Građevinski materijal

Kada je riječ o projektu dodjele građevinskog materijala i izvođenja građevinskih radova – energetske efikasnosti, iz budžeta je za ove namjene u periodu od 2021. do 2023. godine izdvojeno više od 5,7 miliona maraka, za gotovo 900 korisnika. Realizacija prema javnom pozivu za 2024. godinu je u toku te se vrše terenske provjere stambenih jedinica. Budžetska sredstva dodijeljena po zahtjevima za udruživanje sredstava za kupovinu stambene jedinice u periodu od 2021. do 2023. su u porastu za gotovo 300 posto, s obzirom na to da je za ovu namjenu u 2021. godini utrošeno 120.000 KM, dok je, primjera radi, na isto pravo u 2023. godini utrošeno 340.000 KM. Zahtjevi po javnom pozivu za 2024. godinu još su u obradi.

Troškovi sahrane i dženaze

Pripadnici braniteljske populacije ostvaruju pravo na troškove sahrane odnosno dženaze i, u skladu s tim, Ministarstvo kao drugostepeni organ rješava po pristiglim zahtjevima. S obzirom na pandemiju koronavirusa, zahtjevi po ovom pravu su u 2021. godini dosegli svoj vrhunac, kada su pozitivno riješena 1.792 zahtjeva, uz ukupna sredstva u iznosu od 5,1 milion maraka. U narednim godina sredstva koja se izdvajaju na ovoj poziciji su zadržala isti nivo, pa je tako u periodu od 2021. do 2024. za troškove sahrana/dženaza ukupno izdvojeno 16.063.000 KM.

Posljednjih godina podignuto je više optužnica protiv branitelja, uključujući i neke od heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine i visokorangiranih branitelja, čime je evidentno nastojanje određenih struktura da se optužnicama pokuša izmijeniti karakter odbrane i krivica „rasporedi na sve strane“. Pružanjem pomoći u procesu odbrane do donošenja presude Ministarstvo brani dignitet odbrambeno-oslobodilačkog rata, a u te svrhe je u periodu 2021.–2024. godina utrošeno oko dva miliona maraka, kako po pojedinačnim zahtjevima tako i po aplikacijama fondacija za pružanje pravne pomoći.

“Naši branitelji ostvaruju pravo i na plaćanje mjesečne stanarine, a evidentno je da su sredstva utrošena za ovu namjenu u periodu od 2021. godine u porastu. Broj zahtjeva po ovom pitanju je u blagom porastu, međutim, s obzirom na povećanje standarda života, time su i sredstva sa 13.500 KM porasla na 19.600 KM. Ukupna sredstva u periodu od 2021. do 2024. godine utrošena za ovu namjenu iznose 71.300 KM”, rekao je ministar Osmanović