Naslovnica ILIJAŠ U toku izgradnja sportske plohe u MZ Mrakovo: Vrijednost projekta 324.723 KM

U toku izgradnja sportske plohe u MZ Mrakovo: Vrijednost projekta 324.723 KM

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U toku su radovi na izgradnji sportske plohe u mjesnoj zajednici Mrakovo. Projekat vrijedan 324.723,44 KM u cijelosti finansira Općina Ilijaš, a rok izvođenja radova je 90 dana.

Radove su protekle sedmice obišli pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić i predsjednik Savjeta MZ Mrakovo Elemin Bešlija.

Pomoćnica načelnika Sanja Zagorac – Jozić naglasila je da je utoku ralizacija četiri vrlo značajna projekta. Riječ je o uređenju školskog dvorišta i izgradnji sportske plohe u OŠ “Podlugovi”, potom izgradnji sportskih ploha u dvorištu PŠ “Bioča”, dvorištu PŠ “Gajevi” i izgradnja sportske plohe u MZ Mrakovo.

Projekti su specifični po tome što su praktično prvi sportski infrastrukturni projekti u tim sredinama. MZ Gajevi, Mrakovo i Bioča po prvi put dobivaju sportski sadržaj, a u OŠ Podlugovi u potpunosti gradimo novu sportsku plohu, jer je stara izgrađena 1981. godine i bilo ju je neophodna rekonstruisati. Ukupna vrijednost svih pomenutih projekta je oko 1.350.000 KM. Sredstva su osigurana iz budžeta Općine Ilijaš, tačnije kreditnim zaduženjem za koje je saglasnost dalo Općinsko vijeće. Resorno kantonalno Ministarstvo za odgoj i obrazovanje osiguralo je 150.000 KM za projekat uređenja dvorišta OŠ “Podlugovi” i izgradnju sportske plohe, te organizacija UNDP, kroz projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, 35.000 KM za izgradnju sportske plohe u Gajevima i Bioči”, kazala je Zagorac – Jozić.

Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo Elemin Bešlija kazao je da je izgradnja sportske plohe jedan od najznačajnih projekta u MZ Mrakovo.

“Drago nam je da se konačno krenulo u realizaciju projekta izgradnje sportske plohe “Bukovik” u Mrakovu. Mrakovo kao jedno od naselja sa najvećim brojem stanovnika u Općini Ilijaš do sada nije imalo adekvatnu lokaciju na kojoj bi najmlađi, ali i oni stariji mogli kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Drago nam je što u budućnosti taj problem više neće biti prisutan. Zahvaljujemo se Općini Ilijaš i općinskom načelniku gospodinu Akifu Fazliću koji je u ovogodišnjem budžetu obezbijedio sredstva za izgradnju naše sportske plohe, kao i pomoćnici načelnika za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica, gospođi Sanji Zagorac-Jozić na sveukupnoj koordinaciji prilikom pripreme i realizacije ovog projekta. Također se zahvaljujemo i dopredsjedavajućem općinskog vijeća Ilijaš, gospodinu Akifu Bešliji koji je još prije 10 godina kao općinski vijećnik prepoznao potrebu te podnio inicijativu za izgradnju ove sportske plohe. Ove godine su na zahtjev Mjesne zajednice, koja je prenijela zahtjeve sa zbora građana u budžetu Općine Ilijaš za 2024. godinu obezbjeđena sredstva za izgradnju ove sportske plohe koja je definisana kao prioritetni projekat u 2024. godini. Nadamo se da će ovakvi i slični projekti i u budućnosti biti prepoznati u Općini Ilijaš i da ćemo zajedničkim snagama stvarati ljepše uslove za život naših stanovnika MZ Mrakovo”, kazao je Bešlija.