Naslovnica BIH Trudnice i onkološki pacijenti više nemaju prednost u domovima zdravlja u Kantonu...

Trudnice i onkološki pacijenti više nemaju prednost u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo

Facebook
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prilikom posjete zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo oduvijek je postojala lista prednosti za pacijente. One su podrazumijevale da prilikom prijema trudnice, onkološki pacijenti, hitni slučajevi, šehidske porodice i porodice poginulih boraca, civilne žrtve rata, ratni vojni invalidi, porodice djece i osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju ne čekaju u redu kao ostali pacijenti, već da u odnosu na njih imaju, kako je i navedeno, prednost pri ulasku zbog stanja i dijagnoze koju imaju. Međutim, prema svemu sudeći, taj spisak je promijenjen pa sada u domovima zdravlja u KS prednost više nemaju trudnice ni onkološki pacijenti.

Brojne reakcije uslijedile su nakon ovakve odluke, a na društvenim mrežama u jednoj od privatnih grupa, trudnice su ispričala svoja iskustva otkad nemaju prednost.

Brojna iskustva

Naime, kako je navedeno u jednoj od objava, ova odluka je u domovima zdravlja donesena 26. jula ove godine.

“Dobile smo informaciju da trudnice više nemaju prednost u domovima zdravlja. Žalosno je da se vraćamo nekoliko koraka unazad. Trudnice nisu hitni slučajevi, ali trebaju biti na listi prioriteta”, napisala je jedna od žena koja je navela i da je mogući protest zbog ovakve odluke.

Ona je zamolila da i ostale trudnice podijele svoja iskustva u vezi ove teme što su i učinile. Neke od njih su napisale da su za takvu odluku čule i prije jula kada su dolazile na pregled u ambulanti Koševo 2.

Dakle, čekale su i primane na pregled po onom redoslijedu kako su dolazile.

Mnoge su ogorčene navodeći da trudnice zbog brojnih komplikacija koje mogu imati u trudnoći i jesu hitni slučajevi.

“I kojom logikom je fizički lakše red čekati trudnici nego, uz dužno poštovanje, šehidskoj porodici”, upitala je jedna od žena.

“Ja sam prije dva mjeseca išla u ambulantu, jer sam imala temperaturu nekoliko dana, a s obzirom da sam trudnica nisam uzimala lijekove na svoju ruku. Kada sam predavala knjižicu rekla sam da sam trudnica s nadom da ću imati prednost, dobila sam odgovor da trudnice više nemaju prednost i da moram čekati svoj red”, izjavila je druga članica ove grupe koja je također objavom potvrdila da se ova odluka primjenjuje i prije jula.

Druga je dodala: “Zašto bi trebao imati prednost neko ko nije lično ugrožen (na bilo koji način) u datom trenutku ili nije pratnja takvoj osobi? Kakve veze ima rat i osoba s invaliditetom u porodici ili šehidska porodica. Pa svi oni mogu biti 10 puta zdraviji i stabilniji na nogama od jedne trudnice ili dijabetičara ili osobe sa slomljenom nogom koja je došla na kontrolu. Ovo je čista politizacija”.

Bilo je i onih koji su se osvrnuli na ranije periode kada su trudnice bile na spisku prednosti, ali su i tada čekale i nisu puštane preko reda.

S druge strane, jedna članica je navela da u Domu zdravlja Hadžići već u martu nisu imale prednost.

“Iako ne i prije postavljene ove ‘nove liste prioriteta’. Žalosno, ali sa stomakom do zuba, visokorizična trudnoća, da bih ostvarila prednost koristila sam karticu šehidskih porodica, jer sam djete šehida. Komentar:’Trudnoća nije bolest’,nerijetko se može čuti u prostorijama Domova zdravlja i među zaposlenima, kao pacijentima, slažem se s tim, ali izlaganje raznim virusima i bakterijama nije nimalo bezazleno za bebu, kao ni za mamu koja tu bebu nosi, a da ne pričamo o visokorizičnim trudnoćama, što sam i sama prošla”, dodala je članica.

“Trudnoća nije bolest, ali sve ono što ide sa njom (od mučnina, nesvjestica, bolova u leđima, išijasa, nedostatka kisika) jesu stanja koja nimalo nisu prijatna niti bezazlena. Žalosno…”, “To sam prije nekoliko dana vidjela u Domu zdravlja Kumrovac kada je došla gospođa sa stomakom do zuba. Nema prednost i onda pročitam da na vratima stoji nalijepljena obavijest”, neki su još od komentara.

Šta je s onkološkim pacijentima?

U nizu ovakvih objava bilo je i iskustvo trudnice koja je, kako je navela, u Domu zdravlja Vogošća nedavno vadila krv i primljena je odmah zajedno s još jednom trudnicom ističući da nisu čekale. Još jedna članica je navela da je čak obavijest o novoj listi prednosti bila još prošle godine, ali da je u svakoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je bila na pregledu kao trudnica odmah primljena.

Međutim, u jednoj tvrdnji su se sve složile, a to je da trudnoća nije bolest, ali jeste stanje koje može imati posljedice po zdravlje, a i uzrokovati brojne komplikacije.

S druge strane, kada se govori o bolesti, onkološki pacijenti sigurno i nažalost na osnovu toga trebaju imati ostvarenu prednost, međutim, na novom spisku ni njih nema.

Ni takva odluka dodatno nije jasna budući da su onkološki pacijenti izloženi agresivnijim tretmanima i terapijama, a i svaka njihova dijagnoza je okarakterisana kao teška. S druge strane, kao i kod trudnica, oslabljen im je imunitet i postoje velike vjerovatnoće da se, pogotovo u jeku virusa, zaraze i time dodatno naštete svom zdravlju.

Bez odgovora nadležnih

Kako bi bilo jasnije, u prilogu ispod se nalazi fotografija s novim spiskom prednosti na kojima je vidljivo da ove dvije kategorije više nisu uvrštene.

Shodno svemu navedenom, odmah smo kontaktirali upravu JU “Dom zdravlja KS” i Ministarstvo zdravstva KS kako bismo saznali ko je donio tu odluku, kada i čime su se vodili tom prilikom?

Međutim, do trenutka objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

(N1)