Naslovnica BIH Blizu 11.000 povratničke djece dobit će od Vlade FBiH po 200 KM

Blizu 11.000 povratničke djece dobit će od Vlade FBiH po 200 KM

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvojila je skoro 2,2 miliona KM za podršku učenicima osnovnih škola iz cijele države koji dolaze iz povratničkih porodica.

Skoro 11 hiljada dječaka i djevojčica iz povratničkih porodica dobit će po 200 KM kao jednokratnu pomoć za početak školske godine 2024/25., a odluka je provedena posredstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na čijem je čelu ministar Nerin Dizdar. Naglašavamo da je riječ o nastavku kontinuirane podrške povratničkim porodicama, te da će u narednim godinama lista korisnika biti još veća.

Na listi korisnika ovog prava zastupljene su sve povratničke zajednice od Zvornika, Srebrenice, Milića u istočnom dijelu Bosne, preko Banje Luke i Prijedora, do Stoca, Prozora, Drvara i drugih.

Inače, u aprilu ove godine Vlada Federacije BiH je donijela četiri odluke o utrošku sredstava u ukupnom iznosu od 45.830.917 KM za podršku povratnicima. Više od polovine tog iznosa bit će usmjereno prema pojedincima, a odnosi se uglavnom na stambeno zbrinjavanje mladih povratničkih porodica, te sanaciju objekata usljed elementarnih nepogoda. Ova stavka uključuje i pomoć pri realizaciji sportskih aktivnosti, te podršku penzionerima i učenicima povratnicima.

U toku su i dva poziva namijenjena jačanju veza sa dijasporom, koji se prvi put realizuju u mandatu ove Vlade Federacije, kao jednog od strateških opredjeljenja. Pored poziva udruženjima za saradnju sa iseljeništvom, u toku je i javni poziv za podršku investicijama poduzetnika iz iseljeništva u Bosnu i Hercegovinu.

Drugi programi u ovoj oblasti se odnose na izgradnju infrastrukture u povratničkim naseljima. Za tu namjenu izdvojen je iznos od 11 miliona KM, dok je za podršku povratku u regiji Srebrenice Vlada izdvojila rekordnih više od 5 miliona KM.

Više od 4 miliona KM predviđeno je za zajedničke međunarodne i državne projekte sa nevladinim organizacijama.