Naslovnica ILIJAŠ Malešići: Dani aronije počinju danas i trajat će tri sedmice

Malešići: Dani aronije počinju danas i trajat će tri sedmice

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U naselju Malešići, nedaleko od Ilijaša od danas počinju Dani aronije na plantaži površine 10 duluma. Tokom tri sedmice svi posjetitelji mogu doći na plantažu i samostalno brati aroniju po simboličnoj cijeni od jedne KM po kilogramu.

Na Dane aronije u Malešićima, tradicionalno, osim Ilijašana, dolaze i građani iz Sarajeva i susjednih općina, kaže Zdravko Barić, suvlasnik plantaže.

“Već osmu godinu organizujemo branje. Oni koji dolaze tradicionalno znaju da mogu sami sebi brati aroniju na poznatom mjestu u Malešićima. Plantaža postoji 10 godina i osim uzgoja plodova aronije, na plantaži postoji i rasadnik ove biljke, pa posjetitelji mogu kupiti sadnice”, kazao je Barić.

Ova biljka spada u najmoćnije antioksidanse na planeti. Spisak dragocjenih svojstava aronije je dug, a oni najbitniji su: doprinosi boljoj cirkulaciji, čisti krv, dobar je saveznik u borbi sa glavoboljom, migrenom i povišenim krvnim pritiskom, pozitivno utiče na crijeva i želudac, otklanja dijareju, doprinosi imunitetu, onemogućava da se virusne i bakterijske infekcije razviju. Najdragocjenije utiče na jetru i žuč.

Pozivamo građane da dođu na plantažu gdje će brati aroniju i degustirati ovu ljekovitu biljku.

(radioilijas.ba)