Naslovnica BIH Novi toplinski val pogodit će Evropu: Temperature do 45 stepeni, evo gdje...

Novi toplinski val pogodit će Evropu: Temperature do 45 stepeni, evo gdje će biti najgore

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Juli su obilježili toplinski valovi širom južne i istočne Evrope, a prema najavama portala Severe Weather Evrope vrućina će se proširiti i prema zapadnoj Evropi početkom sedmice.

Navode kako će se većina zapadne Evrope početkom sedmice, paralelno s početkom Olimpijskih igara, suočiti s kratkim, ali intezivnim toplinskim valom. Topli oblak zračne mase uskoro bi trebao u dijelove Francuske donijeti temperature više od 40 celzijevih stepeni, a Španiju očekuju temperature od +45 Celzijevih stepeni.

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature će tokom posljednjih dana jula biti znatno iznad prosjeka širom južne, a posebno zapadne Evrope. Najanomalnije vruće temperature predviđaju se širom Francuske, Beneluksa i Pirenejskog poluotoka početkom sljedeće sedmice.

Do sredine jula temperature su oborile rekordeširom južne i istočne Evrope, uz dugotrajnu vrućinu i posebno ekstremno tople noći. Ove sedmice konačno su pale, ali to neće biti dugog vijeka.

“Toplinski val se pojačao od Zapadne Sahare do Pirenejskog poluotoka. Maroko i Alžir oborili su nekoliko dnevnih visokih i noćnih temperaturnih rekorda, a Španija i Portugal su sredinom ove sedmice dostigli vrhunac iznad +45 stepeni”, navodi portal Severe Weather Europe.

U srijedu, 24. jula, u španskom glavnom gradu Madridu (Aranjuez) zabilježeno je do +42 stepena, a na području Ciudad Universitaria +42,3 stepena. Bilo je puno toplije u južnoj i jugozapadnoj Španiji, uključujući južni Portugal. U El Granadu, Španija, u srijedu je zabilježeno +45,6 stepeni. Temperatura u Alvegi, Portugal, bila je nešto niža; maksimalna temperatura završila je na +45,5 stepeni, navode.

U Portalegreu u Portugalu noćne temperature nisu padale ispod +28,6 stepeni.

Vrlo visoke temperature zabilježene su i u Africi. Tindouf, Alžir, zabilježio je minimalnu temperaturu od +35,6 stepeni, najvišu ikada za postaju, a dnevni maksimum je iznosio +48Celzijevih stepeni. Kasba Tadla u Maroku zabilježila je temperaturu od čak +48,3.

Ovakav vremenski obrazac nastavit će se širom južne Evrope do kraja julai produžiti do početka augusta. Vrhunac toplinskog vala će biti iznad Francuske tokom prve sedmice Olimpijskih igara.