Naslovnica ILIJAŠ Na nastavku suđenja u predmetu „Čemerno“, svjedok Hasib Bešlija tvrdio: Istražitelji SIPE...

Na nastavku suđenja u predmetu „Čemerno“, svjedok Hasib Bešlija tvrdio: Istražitelji SIPE su me prvo optužili za zločin a onda rekli da sam svjedok

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U nastavku suđenja u predmetu „Džemal Hadžić i drugi“, poznatijem kao „Čemerno“, pred Sudom BiH danas je održano novo roćište u kojem je svjedočio Hasib Bešlija iz sela Korita, Ilijaš, odakle je i jedan broj optuženih.

Njegovo svjedočenje se nije bitnije razlikovalo od svjedočenja velikog broja njegovih prethodnika koji su sa tog područja a koje je pozvao tužilac Vladimir Simović. I on je negirao bilo kakvu umiješanost u akciju na Čemernu, što podrazumijeva i bilo kakva saznanja o pripremi akcije. Tek je drugi dan nakon akcije od bližih rođaka čuo da su na Čemernu neki pripadnici rezervnog sastava policije poginuli i ranjeni, dok je o žrtvama na srpskoj strani čuo sa radija. I ovaj put je tužilac Simović bezbroj puta pokušao ukazati na kontradiktornosti današnjeg svjedočenja sa izjavom koju je ovaj svjedok dao SIPI 2017. godine, na šta je svjedok, uz dopuštanje Predsjedavajuće Sudskog Vijeća, sudinice Minke Kreho, govorio o okolnostima i načinu na koji je tada dao izjavu.

On je rekao da su ga istražitelji SIPE tražili kući, ali pošto je on bio odsutan, sačekali su ga pored ceste i sproveli u svoje prostorije uz objašnjenje da je uhapšen pod optužbom za ratne zločine.

– U prostorijama SIPE sam zadržan skoro četiri sata i svo vrijeme sam bio i tretiran kao osumnjičeni i tako su mi i postavljana pitanja. Čak su me ubjeđivali da priznam da sam bio učesnik akcije, što je kod mene još više pojačavalo strah da jesam optužen. Taj strah je bio toliki da čak nisam ni vidio njihove akreditacije. Mogli su biti bilo ko. Odnekud su mi čitali neke podatke i pitali šta znam o tome. Tek su mi na kraju ispitivanja rekli da sam samo svjedok i dali mi da potpišem da sam primio poziv o saslušanju kao svjedok, a potom i izjavu – rekao je Bešlija.

Svjedočenje Hasiba Bešlije je, kao i brojna svjedočenja ranije, bio povod braniocima optuženih da Sudskom Vijeću ukažu na nepravilnosti koje su istražioci SIPE i sam tužitelj činili prilikom uzimanja izjava od svjedoka, a ovaj je najočitiji, kao i primjer svjedoka od prošle sedmice, Zora Emira, koji je tvrdio da je prilikom davanja izjave u prostorijama sipe, od posljedice straha i pritisaka izgubio svijest.

Od tužioca Vladimira Simovića odbrana i dalje ne dobija smislen odgovor kako to da prilikom uzimanja izjava od čak 122 svjedoka Tužilaštva, ni jednom nije sačinjen ni video ni audio zapis, što je, inače, uobičajena praksa.

Suđenje se nastavlja 21. januara naredne godine.

S. Spahić