Naslovnica BIH ZZO KS ukida administrativne barijere, građani od sada ne moraju prilagati CIPS...

ZZO KS ukida administrativne barijere, građani od sada ne moraju prilagati CIPS prijave

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Osigurane osobe Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ne moraju više prilagati potvrdu o mjestu prebivališta, tzv. CIPS prijavu, za ostvarivanje svojih prava u Zavodu. 

Rezultat je to niza poduzetih aktivnosti menadžmenta Zavoda, predvođenog direktorom Muamerom Kosovcem, koje za cilj imaju unaprjeđenje procesa poslovanja, kao i jednostavnijeg načina ostvarivanja prava osiguranika na zdravstvenu zaštitu u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

CIPS potvrda ili PBA3 obrazac zapravo je dokaz o prijavi adrese prebivališta koji u papirnatom obliku sadrži lične podatke, a ovaj dokument građani su prinuđeni koristiti u brojnim sferama života.

“Svjedočimo čestim dugim redovima i čekanjima koja opterećuju građane i stvaraju nepotrebne gužve u institucijama. Ovo ne samo da dovodi do gubitka vremena građana, već i do povećane administrativne opterećenosti”, saopšteno je iz ZZO KS. 

Ukidanje prilaganja CIPS prijavnice zapravo ne znači da Zavod neće imati uvid u podatke podnostitelja zahtjeva. Zavod je dobio mogućnost pristupa podacima iz evidencije koju u ime izvornih organa vodi IDDEEA, na način da se direktno pristupa bazi podataka i provjerava mjesto prebivališta svih onih koji su podnijeli zahtjev u Zavodu, za ostvarivanje svojih prava, pri tome poštujući sve sigurnosne elemente u vezi sa zaštitom ličnih podataka. Na taj način, Zavod po službenoj dužosti dobiva podatke, a građani ne moraju čekati u redu za izdavanje Potvrde o mjestu prebivališta (CIPS prijava).

Kako je istakao direktor Kosovac, ovim još jednom dokazujemo da su nam osiguranici u stalnom fokusu i na prvom mjestu. Zavod kontinuirano radi na unaprjeđenju prava osiguranika i olakšavanju pristupa njihovim pravima, a ovo je samo jedna u nizu realiziranih aktivnosti.