Naslovnica ILIJAŠ U Biznis centru održan seminar za mlade sa ciljem jačanja njihovih kapaciteta

U Biznis centru održan seminar za mlade sa ciljem jačanja njihovih kapaciteta

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Danas je u Biznis centru održan jednodnevni seminar, a cilj je potaknuti mlade da razmišljaju izvan uobičajenih okvira, potičući ih da razvijaju ideje i pretvaraju ih u projekte i akcijske planove. Predavači su bili prof.dr. Elvir Čizmić i prof.dr.Dženan Kulović.

Na seminaru su bile prisutne i v.d. direktorica SŠC “Nedžad Ibrišimović“ Nirheta Rahić, Sanja Zagorac -Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica  Općine Ilijaš, direktorica JKP Vodostan Belma Zukić, te profesorica Dragana Kartal.

Nirheta Rahić, v.d. direktorica SŠC “Nedžad Ibrišimović“ pozdravila je sve prisutne te istakla da seminaru prisustvuje 30 učenika različitih zanimanja.

Sanja Zagorac -Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica  Općine Ilijaš istakla je da je Ilijaš ponosan na svoje mlade ljude, te spomenula  značajne aktivnosti i projekte.

„Kao domaćini želimo da se zahvalimo Hanns Seidel Stiftung što je Općinu Ilijaš izabrala kao partner u svom djelovanju i na ovom projektu. S ponosom nosimo priznanje općina naklonjena mladima to je zbog dugogodišnjeg rada i tri strategije prema mladima, zbog velikog fonda za stipendiranje mladih  i planirani budžet za 2024. godinu je 450.000 KM za stipendiranje učenika i studenata. Tu su tri linije za izuzetno nadarene učenike i studente, za učenike i studente u  stanju socijalne potrebe i najuspješnije sportiste. Tu je grant za mobilnost mladih, također imamo i stavku budžet koju dodijeljuljemo preko Javnog poziva za projekte namijenjene mladima, tu je i  Prostor za mlade u SŠC “Nedžad Ibrišimović“. Cilj nam je da stvaramo ambijent u kojima će naši mladi ostati“ rekla je  Zagorac -Jozić.

Prof.dr. Elvir Čizmić angažiran je da u okviru agencije za razvoj preduzetništva i ojačavanja statusa mladih u društvu BiH promoviše određene koncepte vezano za njihove preduzetničko djelovanje i za razvoj nekih preduzetničkih ideja.

„Seminar je bio fokusiran na grupu srednjoškolaca tačnije učenike četvrtih razreda. Kroz nekoliko biznis modela smo im pomogli da oblikuju održive poslovne ideje. S obzirom na to da postoje različiti modeli, mi smo se držali Kamas modela, ali naravno učenici su mogli čuti i malo složenije modele. Kroz ovaj seminar trebali su razumjeti kolika je odgovornost osobe koja pokreće različite biznis ideje“ kazao je Čizmić.

Ovo je jedan u nizu seminara koje organizuje Hanns Seidel Stiftung uz podršku Općine Ilijaš i SŠC “Nedžad Ibrišimović“.

Ovaj seminar je namijenjen mladima koji završavaju srednju školu u Ilijašu, pružajući im priliku da steknu vještine realizacije poduzetničkih ideja/projekata, preciznog izrađivanja planova te motivisati ih za ostvarivanje tih ideja putem male nagrade koju je pripremila Općina Ilijaš. Na kraju seminara podijeljeni su i certifikati,a uručio mi je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

„Impresionirali su me ovi mladi ljudi, s kojim entuzijazmom su danas radili na ovoj radionici. Iskazali su samopouzdanje i šta zapravo žele. Važno je da mobiliziramo mlade, da pokrenu proces razmišljanja, da pokrenu polahko preuzimanje stvari u svoje ruke. Danas im je pružena prilika da iznesu svoje ideje, da kreiraju svoje projekte i put koji ih može odvesti do određenih rješenja. Jako je bitno zainteresovati ih“, zaključio je načelnik Fazlić

Pobjednici seminara su grupa Genijalci-Hidžama spa centar, učenici SŠC „Nedžad Ibrišimović“.

ČESTITAMO!

Radio Ilijaš